Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

10x Nieuwe, moderne uitvaartmuziek

Muziek speelt in nagenoeg elke uitvaart een erg belangrijke rol, maar ook daarvoor en daarna. Vaak brengt het ons terug naar de bijzondere momenten of periodes die we met onze dierbare(n) gedeeld hebben. Of het verwoordt het gevoel dat we op dat moment hebben, misschien zelfs treffender dan we dit zelf zouden kunnen.

Wanneer wij met families aan tafel zitten om een uitvaart voor te bespreken, hebben mensen vaak al een lijstje met de gewenste muziek op papier staan. Nummers waarvan de overledene zelf heeft aangegeven dat hij/zij die graag gedraaid wilde hebben en/of die de nabestaanden zelf passend vinden. Soms hebben families echter geen idee en raadplegen zij om tot een muziekkeuze te komen één van vele beschikbare overzichten met meest gedraaide muziek tijdens uitvaarten. Nadeel hiervan is dat deze lijsten relatief weinig veranderen in de loop der tijd en dus vaak jarenlang dezelfde muziek de top aanvoert.

Vandaar dat wij -net als vorig jaar– ter inspiratie voor u een selectie hebben gemaakt van 10 nieuwe uitvaartnummers, dit maal uit 2021 en 2022. Luister er eens naar en laat ons vooral ook weten wat u ervan vindt en/of welke muziek uit ’21/’22 uw ‘muzikale schouder’ is.

1. ‘Grijs’ (2022) van Jaap Reesema

Het succesvolle tv-format ‘Beste Zangers van Nederland’ levert ook dit jaar weer een paar pareltjes van muziek op die meteen worden opgepikt door families en terugkomen in uitvaarten. ‘Grijs’ van Jaap Reesema is daarbij wel de uitschieter en afkomstig uit de aflevering waarin Nielson in de schijnwerpers staat. De 32-jarige zanger Nielson verloor twee jaar geleden zijn neef en tevens één van zijn beste vrienden, Nathan, aan de gevolgen van acute leukemie. Tijdens de periode van rouw die hierop voor Nielsen volgde, schreef hij het nummer ‘Grijs’. Een heel puur liedje, dat in de vertolking door Reesema iedereen in de studio en thuis meteen kippenvel bezorgde en tot tranen toe ontroerde.

2. ‘How do I say goodbye?’ (2022) van Dean Lewis

Ook ‘How do I say goodbye’ is een nummer dat afgelopen jaar als vanzelf zijn weg naar uitvaartdiensten vond. De 35-jarige Australische singer-songwriter Dean Lewis schreef het liedje voor zijn vader, nadat er een agressieve vorm van kanker bij hem werd geconstateerd, met een zeer lage kans om deze ziekte te overleven. Omdat Dean niet wist hoe hij afscheid zou moeten nemen van zijn vader -voor hem tevens zijn beste vriend- schreef hij dit emotionele nummer, dat meteen wereldwijd een hit werd en waarvan Dean zelf zegt: “Ik denk niet dat ik ooit nog een nummer zo goed als dit ga schrijven”.
Een eigentijds alternatief voor ‘Papa’ van Stef Bos….

3. ‘Zonlicht op je schouders’ (2022) van Claudia de Breij

Opnieuw een nummer uit de ‘Beste Zangers’-aflevering van afgelopen seizoen met Nielson in de hoofdrol. Claudia de Breij kiest niet voor een nummer van Nielson zelf, maar vertaalt ‘Sunshine on my shoulders’ van John Denver, waar Nielson’s moeder vroeger fan van was en vaak naar luisterde. Volgens Claudia ligt het nummer erg in het verlengde van ‘Grijs’ en verwoordt het heel treffend hoe je in een periode van rouw wel bestaat, maar eigenlijk niet leeft. In zo’n donkere tijd brengt zonlicht letterlijk en figuurlijk weer kleur in je leven.

4. ‘In the stars’ (2022) van Benson Boone

Ieder heeft zo zijn eigen herinneringen aan een dierbare. Benson Boone opent ‘In the stars’ met een herinnering van hemzelf aan zijn oma die op 97-jarige leeftijd overlijdt. Het schrijven van het nummer hielp hem destijds te accepteren dat zij er niet meer is. Het tweede couplet is echter zijn favoriet: over het doorspitten van oude verjaardagskaarten en een verkreukeld briefje van twintig dat nog steeds in een doos zit. Boone: “Mijn overgrootmoeder schreef de schattigste brieven en stopte een briefje van twintig in iedere envelop. Ik heb nog steeds zo’n briefje, dat bewaar ik voor de rest van mijn leven.” Pure nostalgie dus dit nummer.

5. ‘Gold Forever (for Tom)’ (acoustic | 2022) van The Wanted

‘Gold Forever’ is van origine een dance-popnummer waarmee de Brits-Ierse band The Wanted in 2011 een hit scoorde. De familie van bandlid Tom Parker wilde na diens overlijden het nummer graag afspelen tijdens de uitvaart. Hierop besloot The Wanted een passendere, akoestische uitvoering te maken. Na de uitvaart werd de nieuwe versie door de band online gepost zodat de fans het ook konden horen. Hun reacties waren zo positief en warm dat het nummer vervolgens -ter nagedachtenis en als eerbetoon aan Tom- ook in deze uitvoering is uitgebracht en de opbrengsten hiervan worden gedoneerd aan The Brain Tumour Charity.

‘Gold forever’ benadrukt dat herinneringen altijd blijven. Dus: ‘Leef vandaag alsof het je laatste nacht is…’

6. ‘Dat ben jij’ (2021) van O’G3NE

Is er nog ‘iets’, een leven na de dood en blijven dierbaren die niet meer fysiek hier zijn op de een of andere manier toch nog bij ons? En zo ja, in welke vorm dan? Een levensvraag die veel nabestaanden, wachtend op een teken, bezig houdt. ‘Dat Ben Jij’ is geschreven tijdens een writerscamp waarbij O’G3NE voor het eerst zelf meeschreef. “We wilden muziek maken met teksten en onderwerpen die dicht bij ons zelf staan en dat is gelukt.”

Muziek die zich uitermate goed laat combineren met foto’s uit het leven van de overledene.

7. ‘Memory lane’ (2022) van Haley Joelle

Singer-songwriter Haley Joelle schrijft ‘Memory Lane’ na het lezen van de quote ‘I’ll walk down memory lane, because I love running into you’. Ze bezingt hierin de momenten waarin je door een levendige herinnering je overleden dierbare(n) weer dichtbij voelt. Je herinneringen zijn namelijk het enige waaruit iemand nooit verdwijnt.

8. ‘Green green grass’ (2022) van George Ezra

‘Green green grass’ van de Britste singer-songwriter George Ezra klinkt anders dan alle andere uitvaartnummers, namelijk tamelijk vrolijk. Ezra kreeg de inspiratie ervoor tijdens een kerstvakantie met twee goede vrienden op Saint Lucia. Bij het horen van muziek een paar straten van zee vandaan, stuitten zij op een enorm straatfeest. Het bleek een uitvaart te zijn waarbij de levens van drie overledenen werden gevierd.

Ook in Nederland wordt tijdens een uitvaart steeds vaker het leven van de overledene gevierd. ‘Green green grass’ past daar goed bij en benadrukt dat je er in het leven het beste van moet maken, zelfs wanneer daar geen aanleiding voor lijkt te zijn.

9. ‘Goodbye’ (2021) van Rachel Lorin

Rachel Lorin verloor haar vader op Thanksgivingday 2019 en besloot onmiddellijk om naar Las Vegas te vliegen en daar haar pijn los te laten door muziek te schrijven waarmee ze haar vader trots kon maken. Hij was namelijk haar grootste fan. Dus, een grotere eer dan met het opdragen van een lied aan hem kon ze haar vader niet bewijzen.

Veel mensen met een verlieservaring herkennen zich in de tekst van ‘Goodbye’ dat hen tevens helpt zich te realiseren dat zij niet de enige in rouw zijn.

10. ‘Lift me up’ (2022) van Rihanna

Deze maand stond Rihanna na vier jaar afwezigheid voor het eerst weer op een podium en wel tijdens de ‘Super Bowl Halftime Show’. Vorig jaar verscheen al nieuwe muziek van de Barbadiaanse zangeres en ondernemer, voor de soundtrack van de nieuwe ‘Black Panther’-film. Een eerbetoon aan de overleden ‘Black Panther’-acteur Chadwick Boseman, die ondanks dat hij in 2016 gediagnostiseerd werd met darmkanker toch de rol van superheld Black Panther vertolkte. Maar weinig mensen wisten van zijn ziekte, dus toen hij in 2020 overleed was dat een schok voor de hele filmindustrie.

‘Lift me up’ is een lied over verlies en het missen van een dierbare. Tems, één van de schrijvers van het nummer hierover: “Nadat ik de richting voor de film en het nummer hoorde, wilde ik iets schrijven dat een warme omhelzing uitbeeldt van alle mensen die ik in mijn leven verloor. Ik probeerde me voor te stellen hoe het zou voelen als ik nu voor ze zou zingen en probeerde uit te drukken hoeveel ik ze mis”.

Beluister ook de 13 uitvaartnummers uit ’22/’23 die wij voor u op een rij hebben gezet. Klik hier.

Wilt u meer weten over muziek bij een uitvaart? Klik dan hier.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen aan ons?
Bel ons gerust: (076) 55 55 444 / (013) 88 88 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter