Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Baby’s en kinderen

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Baby's en kinderen

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

ruim 10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

ruim 10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

UITVAARTMOGELIJKHEDEN > Baby’s en kinderen

“Hoe kunnen kinderen bij een uitvaart betrokken worden?”

Ook kinderen kunnen helaas te maken krijgen met het overlijden van een dierbare. Als iemand in de naaste omgeving van kinderen overlijdt, is het belangrijk kinderen bij de uitvaart te betrekken en hen te begeleiden bij het omgaan met het verlies.

Kinderen kunnen heel verschillend met het verlies omgaan. Sommige kinderen worden verdrietig, terwijl anderen juist boos of heel stil worden. Hoe uw kind ook reageert, het is belangrijk om het kind te betrekken bij de uitvaart, om hen uit te leggen wat er gebeurd is en wat er nog staat te gebeuren. Dit geldt zowel voor de dag van de uitvaart zelf als voor de dagen daarvoor. Kinderen leren hierdoor namelijk dat de dood bij het leven hoort. Dat het normaal is om verdriet te hebben en om iemand te missen. Bovendien begrijpen kinderen vaak meer dan wij denken.

Een begrafenis of crematie is voor kinderen een indrukwekkende gebeurtenis, maar door ze te betrekken bij de uitvaart biedt u hen wel de mogelijkheid om afscheid te nemen van hun dierbare en hun verdriet te uiten.

Boek 'Kinderen helpen bij verlies' | Tom van Dijk Uitvaarten
Herinneringsboek voor kinderen | Tom van Dijk Uitvaarten

“Wat kunnen kinderen doen voor of tijdens de uitvaart?”

Er zijn vele manieren om kinderen bij de uitvaart te betrekken. Afhankelijk van de leeftijd en interesse van het kind zelf, maar ook uw gevoel daarbij, kunt u kinderen op verschillende manieren een bijdrage laten leveren aan de uitvaart. U kunt uw kind voor de uitvaart bijvoorbeeld een tekening laten maken voor de overledene om mee te geven in de kist. Maar een kind kan bij meer dingen helpen. U kunt uw kind ook vragen wat hij of zij zelf nog voor de overledene zou willen doen. Vaak kunnen kinderen zich hier namelijk meteen een voorstelling bij maken.

Door kinderen bij de uitvaart te betrekken kunnen zij op hun eigen manier afscheid nemen en omgaan met het verlies. Bedenk daarbij ook dat kinderen heel goed zelf aanvoelen wat ze wel en niet aankunnen.

Een aantal voorbeelden van dingen die kinderen voor of tijdens een uitvaart kunnen doen zijn:

 • Helpen bij het uitzoeken van de kist en de kleding die de overledene aan krijgt;
 • De rouwkaarten helpen in de enveloppen te doen en de postzegels plakken;
 • Een herinneringsdoosje of -boekje maken met gebeurtenissen die ze zich herinneren, met tekeningen, foto’s, stickers, etc.;
 • Iets meegeven in de kist van de overledene, zoals een tekening, knuffel of iets anders dierbaars;
 • Op de kist of deksel zelf iets tekenen of schrijven;
 • Herinneringen opschrijven of vertellen aan de ritueelbegeleider die dit tijdens de crematie of begrafenis namens hen voorleest;
 • Uiteraard kunnen ze ook zelf een gedicht(je) of verhaal(tje) tijdens de afscheidsviering vertellen;
 • Kinderen kunnen helpen bij naar binnen begeleiden van de kist;
 • Ze kunnen tijdens de uitvaart een liedje zingen of spelen op een muziekinstrument of een dansje doen;
 • Kaarsjes aansteken rondom de kist, bellen blazen voor de overledene of veertjes op de kist neerleggen;
 • Bij een begrafenis kunnen kinderen bloemen dragen en bij het graf op of naast de kist leggen;
 • Enzovoorts.

Als een kind overlijdt…

De dood van een kind is onbeschrijflijk schokkend. Een ongeboren kind dat u als moeder al zoveel maanden hebt gevoeld, een kind dat sterft door een plotseling ongeval, een ernstige ziekte of aandoening…

Een kind verliezen is het ergste dat ouders kan overkomen. Iets wat zo onnatuurlijk en verkeerd aanvoelt. Logisch dat u overspoeld wordt door intens verdriet en toch moet u van alles regelen. Daarbij heeft u bovendien niet alleen te maken met uw eigen verdriet, maar ook met dat van uw partner, broertjes en/of zusjes, opa’s en oma’s, andere familieleden, vrienden, collega’s, klasgenoten… Iedereen heeft namelijk verdriet en leeft met u mee.

Hoe moeilijk deze tijd ook voor u en uw omgeving is, goed afscheid nemen is erg belangrijk. Tom van Dijk Uitvaarten zoekt daarom graag samen met u naar een vorm voor een passende uitvaart van uw baby of kind(je) en neemt u intussen met liefde alle praktische zaken zoveel mogelijk uit handen.

Elk moment en elke herinnering is waardevol

Voor ouders, broertjes en/of zusjes en andere familieleden kan het heel troostend en fijn zijn om later terug te kunnen kijken op het afscheid en de uitvaart van hun overleden kind, broer of zus, kleinkind, neef of nicht. Het maken van een film en/of foto’s kan daarom heel waardevol zijn. Grote kans namelijk dat door alle emoties achteraf blijkt dat een aantal dingen die gezegd of gedaan zijn u geheel zijn ontgaan.

Stichting Make a Memory maakt foto’s voor familie van ernstig zieke, stervende en reeds overleden baby’s vanaf 24 weken in de zwangerschap tot en met kinderen van 16 jaar. Deze fotoreportage wordt de ouders gratis aangeboden. Voor oudere kinderen kunt u uiteraard een professionele uitvaartfotograaf inschakelen. wij helpen u graag bij het vinden van een uitvaartfotograaf die bij u past.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
De uitvaart
Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart
Na de uitvaart
Tom van Dijk Uitvaarten | Breda | Tom van Dijk en Rob van Tilburg
Rob van Tilburg
Tom van Dijk Uitvaarten | Rob van Tilburg - ritueelbegeleider bij afscheid