Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Natuurbegraven: een rustplaats in de natuur

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Natuurbegraven: een rustplaats in de natuur

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

5-sterren

reviews op Google

10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

5-sterren reviews op Google

UITVAARTMOGELIJKHEDEN  > Natuurbegraven

Eenwige rust midden in het groen… op een natuurbegraafplaats

Natuurbegraven is de laatste jaren flink toegenomen. Een laatste eeuwige rustplaats midden in de vrije natuur is blijkbaar een wens die steeds meer mensen hebben. Tom van Dijk Uitvaarten verzorgt met liefde voor u een uitvaart bij de natuurbegraafplaats van uw keuze.

“Wat is een natuurbegraven?”

Bij natuurbegraven kiest u op een natuurbegraafplaats midden in de natuur zelf een laatste rustplaats uit, op een plek die u of uw dierbare aanspreekt. Daarmee vormt dit meteen een unieke en prachtige omgeving om uw dierbare, omgeven door de rust van de natuur, in lengte van dagen te gedenken. Doordat de overledene begraven wordt in een biologisch afbreekbare kist of urn én het graf niet wordt onderhouden, krijgt de natuur alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen.

Behalve de prachtige omgeving biedt natuurbegraven als extra voordeel dat er sprake is van eeuwige grafrust. U hoeft dus niet na een aantal jaren te besluiten of u de grafrechten wilt verlengen of niet. Wanneer u kiest voor een laatste rustplek in de natuur, is die plek voor eeuwig voor u bestemd. Een natuurgraf wordt dus niet geruimd.

“Hoe gaat het uitkiezen van een natuurgraf in zijn werk?

Allereerst kiest u een natuurbegraafplaats waar u zich prettig voelt. Voor de drie regio’s waar Tom van Dijk Uitvaarten vooral actief is (omgeving Breda, Oosterhout en Waalwijk) zijn de drie dichtstbijzijnde natuurbegraafplaatsen:

  • De Hoevens’ in Alphen (tussen Riel en Baarle-Nassau);
  • Huis ter Heide’ in De Moer (bevindt zich aan de rand van de Loonse en Drunense duinen en wordt geopend in de loop van 2021);
  • De Utrecht’ in Esbeek (gemeente Hilvarenbeek, net onder Tilburg).

Behalve in opzet en doelstelling verschillen de natuurbegraafplaatsen onderling ook in de prijs van een graf, de soorten graven, de graftekens die zijn toegestaan, de duur van de grafrust, enzovoort. Het is dus zaak u vooraf goed te oriënteren.

Volg bij het kiezen van een natuurbegraafplaats vooral uw eigen gevoel. Bekijk hun websites, bezoek een aantal natuurbegraafplaatsen om de sfeer zelf te ervaren en neem voldoende tijd om uw keuze te maken.

Heeft u eenmaal een natuurbegraafplaats gekozen, kiest u zelf een plek uit. Samen met de beheerder van de natuurbegraafplaats overlegt u vervolgens of de door u gekozen locatie nog vrij is en past binnen het gravenplan van de natuurbegraafplaats.

Wist u overigens dat u een plek op een natuurbegraafplaats al bij leven kunt reserveren? Een extra bijzondere gedachte, dat u zelf uw laatste rustplaats heeft mogen bepalen…

“Aan welke regels is natuurbegraven gebonden?”

De voorschriften voor natuurbegraven zijn wettelijk bepaald. Zo mag de overledene (óf zijn of haar as) op een natuurbegraafplaats enkel begraven worden in een kist, wade of urn van natuurlijke materialen. Ook de kleding die de overledene aanheeft moet uit natuurlijke materialen gemaakt zijn.

Verder mag u op de plek waar uw dierbare wordt begraven geen steen plaatsen, maar zal een zichtbare markering in vorm van een boomschijf worden aangebracht. Deze vergaat gaandeweg, waardoor leven en dood op een natuurlijke manier hand in hand gaan. De precieze locatie van het graf blijft te alle tijden terug te vinden aan de hand van GPS coördinaten en eventueel door het planten van een boom of plant.

“Mag je op een natuurbegraafplaats as verstrooien?”

Verstrooien van as op een natuurbegraafplaats is niet mogelijk, omdat de schadelijke stoffen in de bovenste laag van de bodem, de humuslaag, blijven hangen. Wel kunt u as uitstrooien in een graf of in een urn begraven onder de humuslaag.

“Is natuurbegraven kostbaar?”

Sowieso is begraven doorgaans duurder dan cremeren, vandaar ook dat al jarenlang steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Natuurbegraven op haar beurt lijkt weer duurder dan een ‘normale’ begrafenis, maar dat beeld is wel wat vertekend. U betaalt namelijk in één keer de kosten voor een eeuwigdurend graf. Terwijl u op een reguliere begraafplaats meestal eerst voor 20 jaar grafrechten betaald en daarna telkens voor 10 jaar kunt verlengen. Wanneer u dat een aantal keren doet, bent u uiteindelijk meestal duurder uit. Bovendien heeft u bij natuurbegraven geen kosten voor een grafornament of grafsteen.

Meer informatie over natuurbegraven?

Ondanks dat natuurbegraven nog maar relatief kort bestaat, heeft Tom van Dijk Uitvaarten al ruime ervaring met het verzorgen van begrafenissen op een natuurbegraafplaats. Heeft u interesse? Bel ons gerust. Wij bespreken graag de mogelijkheden voor natuurbegraven in de regio met u.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Lees ervaringen
van anderen

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Tom van Dijk Uitvaarten
(Aankomend) overlijden
Tom van Dijk Uitvaarten_aankomend overlijden
Onze werkwijze
Tom van Dijk Uitvaarten | Breda | Tom van Dijk en Rob van Tilburg
Begraven
Tom van Dijk Uitvaarten_Begraven