Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Begraven: waarom kiezen voor een begrafenis?

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Begraven: waarom kiezen voor een begrafenis?

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

ruim 10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

ruim 10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

UITVAARTMOGELIJKHEDEN > Begraven

Kiest u voor begraven of cremeren?

Eén van de eerste en meest bepalende keuzes die u maakt na een overlijden is die voor een begrafenis of crematie. Hieronder hebben wij enkele afwegingen beschreven die u kunt maken om tot een keuze voor begraven te komen.

Daarnaast vindt u onder ‘Werkgebieden’ (bovenaan het scherm) meer specifieke mogelijkheden voor een begrafenis in de regio Tilburg, Breda, Oosterhout en Waalwijk beschreven. 

“Waarom zou ik kiezen voor begraven?”

Mensen die kiezen voor begraven geven vaak aan dat ze het een prettig idee vinden dat hun nabestaanden later een plek hebben om naartoe te gaan. Zo kunnen zij wanneer ze daar behoefte aan hebben even weer in de buurt van de overledene zijn en herinneringen aan hem of haar ophalen. Vaak is een begraafplaats ook een plek om even tot rust te komen, zeker op een natuurbegraafplaats. Wel zijn de kosten van een begrafenis vanwege het graf meestal hoger dan de kosten van een crematie.

Het is een misverstand dat een begrafenis voorbehouden is voor mensen met een bepaald geloof. Iedereen kan namelijk ongeacht zijn/haar religie op een begraafplaats begraven worden. Zonder religie is dat op een algemene begraafplaats. Katholieke of protestantse begraafplaatsen zijn doorgaans verbonden aan een specifieke kerk of parochie en een begrafenis daarmee ook voorbehouden aan leden van de betreffende kerk of parochie. Maar ook op andere begraafplaatsen zijn er soms katholieke, protestantse en islamitische delen.

“Hoe gaat een begrafenis in zijn werk?”

Zoals wettelijk bepaald vindt een begrafenis op z’n vroegst plaats na 36 uur en uiterlijk 6 dagen na het overlijden. Met toestemming van de officier van justitie kan hiervan afgeweken worden bijvoorbeeld omdat uw dierbare in het buitenland is overleden of een familielid vanuit het buitenland moet komen.

Wanneer iemand wordt begraven, gebeurt dat standaard in een kist, wade of rieten mand. Iemand zonder omhulsel begraven is namelijk niet toegestaan. Direct na de begrafenis wordt het graf dicht gemaakt. Daarna vergaat het lichaam langzaam gedurende de jaren. Dit is ook de reden dat bij wet is bepaald dat een graf pas na tenminste tien jaar geruimd mag worden.

Nabestaanden kunnen zelf bepalen wat zij op het graf willen plaatsen. Vaak is dat een grafmonument, maar ook beplanting is een optie. Wij adviseren u om bij de begraafplaats die u kiest vooraf na te gaan welke voorwaarden zij stellen aan een grafmonument.

“Waar kunnen we een afscheidsdienst houden voorafgaand aan de begrafenis?”

Vroeger vond de plechtigheid voor een begrafenis traditioneel plaats in de kerk. Dat is bij begraven nog steeds vaak het geval. Wanneer iemand zich echter al een tijdje niet meer verbonden voelde met een kerk, is het houden van een uitvaartdienst op een andere locatie een uitstekend alternatief. U kunt hiervoor zowel een zaal in een theater of café/restaurant huren, maar ook de aula van een crematorium is zeker een optie. En wat te denken van een afscheid thuis? Steeds vaker wordt een afscheidsviering in intieme setting binnen in huis of in eigen tuin gehouden.

Welke locatie u kiest voor de uitvaart is met name afhankelijk van de gewenste sfeer, de grootte van het gezelschap dat u verwacht en van het beschikbare budget. Wij bespreken graag de verschillende opties met u.

“Wat houdt natuurbegraven eigenlijk in?”

Met natuurbegraven wordt het begraven van zowel het lichaam van een overledene bedoeld als dat van zijn of haar as. Bij natuurbegraven wordt het lichaam of de as als het ware teruggegeven aan de natuur en krijgt deze eeuwige grafrust.

Het idee om je laatste rustplaats te krijgen midden in de natuur spreekt steeds meer mensen aan. Wel is het belangrijk om te beseffen dat kiezen voor een natuurgraf ook betekent kiezen voor duurzaamheid. Er wordt op natuurbegraafplaatsen namelijk uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Ook is het niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. Als alternatief wordt vaak een boomschijf met gravure als grafmarkering gebruikt.

Vaak kiest de overledene zelf bij leven al een mooie plek op een natuurbegraafplaats uit. Dat kan een beschutte plek zijn onder een grote, oude boom, of juist ergens in een open veld. Uiteraard kunnen ook de nabestaanden na het overlijden een passende plek op een natuurbegraafplaats uitzoeken.

In ons werkgebied is een begrafenis in de natuur mogelijk bij natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ in de bossen van Esbeek (net onder Tilburg), bij natuurbegraafplaats ‘De Hoevens’ in Alphen en bij natuurbegraafplaats ‘Huis ter Heide’ in de Moer, aan de rand van de Loonse en Drunense duinen.

De meeste natuurbegraafplaatsen organiseren met regelmaat een rondleiding met voorlichting. Wij raden u dan ook zeker aan om eens op de genoemde natuurbegraafplaatsen een kijkje te nemen.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Offerte
aanvragen?

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
(Aankomend) overlijden
Tom van Dijk Uitvaarten_aankomend overlijden
Cremeren
Tom van Dijk Uitvaarten_Cremeren
Natuurbegraven
Tom van Dijk UItvaarten_Natuurbegraven