Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

13x nieuwe, eigentijdse uitvaartmuziek ’22/’23 (+bonusnummer)

Een nieuw jaar betekent tevens terugkijken op het afgelopen jaar, ook muzikaal gezien. Het jaar 2023 bracht niet -zoals eerdere jaren- grote uitvaarthits voort als ‘Roller coaster’ van Danny Vera, ‘Door de wind’ van Miss Montreal of recenter ‘Grijs’ van Jaap Reesema. Toch verschenen er best een aantal pareltjes die troost kunnen bieden in de periode rondom een overlijden en/of tijdens de uitvaart zelf. Wij zetten ze hierbij graag weer voor je op een rij.

Moderne, eigentijdse uitvaartmuziek uit ‘22/’23:

1. ‘Ik denk aan jou’ van Rolf Sanchez

Rolf Sanchez kennen we vooral van zijn vrolijke, up-tempo latin pophits, vaak deels in het Spaans en Nederlands gezongen. In de zomer van 2022 deed Rolf echter mee aan het televisieprogramma ‘I want your song’ waarin meerdere songwriters voor hem een nummer schreven. Hansen Thomas scheef het winnende ‘Ik denk aan jou’, een voor Sanchez atypische nederpopballad die de artiest, vanwege stemproblemen rond de tijd van uitzending, pas in september 2023 samen met John Ewbank afmaakte en alsnog uitbracht.

‘Ik denk aan jou’ gaat over iemand die constant aan zijn geliefde denkt; thuis, maar ook als vrienden ‘m vragen even mee weg te gaan. “Waar ik ook ben, wat ik ook doe, ik denk aan jou. Ik ben bij jou.” Een heerlijk, makkelijk in te leven en troostrijk popnummer over liefde die blijft bestaan, ook voorbij de grenzen van de dood. Daarmee is het nummer breed inzetbaar en onze favoriet van het afgelopen jaar waar het nieuwe, moderne uitvaartmuziek betreft.

2+3. ‘Eyes closed’ / ‘Life goes on’ van Ed Sheeran

Een dubbele notering dit jaar voor Ed Sheeran! Na een periode van voorspoed, zowel muzikaal als privé, brak een paar jaar geleden een donkere periode aan voor de populaire Britse singer-songwriter, toen zijn vrouw ernstig ziek bleek en begin 2022 bovendien zijn beste vriend en zakenpartner Jamal Edwards plotseling overleed.

Na een periode van radiostilte kwam Ed Sheeran in 2023 terug met nieuwe muziek en een nieuw album: ‘-‘ (Subtract). De eerste single daarvan, ‘Eyes closed’, gaat over hoe pijnlijk het is wanneer je iemand verliest waar je veel van houdt en alles je vervolgens aan hem of haar doet denken. Over het gevoel dat je diegene nog elk moment kan tegenkomen als je de deur uitgaat… Opmerkelijk is overigens dat Sheeran ‘Eyes closed’ al een paar jaar geleden schreef als break-up song, maar het nummer een compleet andere betekenis kreeg na het overlijden van Jamal.

Ook de derde single van het nieuwe album, ‘Life goes on’, een duet met Luke Combs, schreef Ed Sheeran naar aanleiding van de dood van Jamal. Volgens Sheeran werkt muziek en het open en eerlijk je gevoelens van je afschrijven voor hem als therapie. “Muziek helpt mij met het verwerken, dus ik dans met mijn ogen dicht om erdoorheen te komen”, zo postte hij op één van zijn social media accounts.

4. ‘When I get there’ van Pink

Ook één van onze favoriete nieuwe uitvaartnummers van het afgelopen jaar is ‘When I get there’ van de Amerikaanse pop/-rockzangeres Pink. “Soms verlaat de liefde ons te vroeg…” schrijft Pink zelf op Twitter/X, op Valentijnsdag 2023, de dag dat ze het nummer ‘When I Get there’ uitbrengt. Ze schrijft het lied voor haar vader die in augustus 2021 overlijdt en vraagt zich erin af hoe het ‘daarboven’ is. “Yeah, I know, you’ll tell me when I get there”.

‘When I get there’ helpt de zangeres om dichter bij haar gevoelens te komen. “Ik rouw niet zoals anderen dat doen. Het is alsof zij rechtstreeks bij hun verdriet kunnen, terwijl ik juist gevoelloos lijk. Dit nummer helpt me om er toch bij te kunnen.” aldus Pink in gesprek met ‘Womens Health’.

5. ‘Ik ben bij je’ van Jaap Reesema

Voor het derde jaar op rij staat hij met een andere uitvaarthit in ons jaaroverzicht: Jaap Reesema. Vorig jaar leverde hij zelfs onze absolute uitvaartfavoriet van ’21/’22: ‘Grijs’. Een nummer van Nielson dat Jaap Reesema zong tijdens ‘Beste Zangers’. Dit jaar nam Reesema deel aan de Vlaamse variant van dit programma, ‘Liefde voor muziek’ bij VTM. Voor de huidige zangeressen van K3 bracht de zanger een geheel nieuwe versie van de K3-klassieker ‘Oma’s aan de top’, uit 2000 toen de groep nog bestond uit de originele bezetting: Karen, Kristel en Kathleen. En Reesema’s versie kwam aan. Hanne, één van de huidige drie zangeressen, was zelfs tot tranen geroerd.

De motivatie van Reesema voor zijn bewerking was heel persoonlijk. Zijn vrouw Kim verloor namelijk recent haar oma en diens laatste woorden aan haar kleindochter waren: “treur maar niet om mij, want ik ben bij je”. Woorden die Jaap niet meer los lieten en daarmee was het refrein van ‘Ik ben bij je’ een feit.

6. ‘Hold my hand’ van Lady Gaga

Naast Pink nog een powervrouw in onze lijst! Lady Gaga scoorde eerder al grote uitvaarthits met ‘I’ll never love again’ en vooral ‘Always remember us this way’. In mei 2022 verscheen ‘Hold my hand’ als eerste single van de soundtrack bij ‘Top Gun: Maverick’. Een nummer bedoeld als “liefdesbrief aan de wereld tijdens en na een zeer moeilijke tijd”.

Met een refrein dat begint met ‘So cry tonight, but don’t you let go of my hand (…)’  leent dit nummer zich bij uitstek als openingsnummer van een uitvaart of als muzikaal intermezzo na de opening waarin het ziekteproces en overlijden is geschetst. ‘Promise you’ll just hold my hand…’ Want niets is zo belangrijk in het rouwproces dan mensen om je heen die er voor je zijn wanneer je ze zo nodig hebt.

7. ‘You never walk alone’ door Duncan Laurence

‘You’ll never walk alone’ kennen wij in de uitvoering van Lee Towers als het lijflied van de voetbalfans van Feyenoord. In de jaren ’60 echter was het nummer, in de uitvoering van Gerry & The Pacemakers, al het lijflied van de fans van voetbalclub Liverpool.

Tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2023, dat in plaats vanwege de oorlog niet in Oekraïne maar in Liverpool plaatsvond, zong Duncan Laurence, als onderdeel van de Eurovision All Stars, ‘You’ll never walk alone’ om de stad Liverpool te eren, als steun aan de Oekraïnse bevolking én omdat Duncans vader en opa het -als echte Feyenoorders- vroeger vaak voor hem zongen. Kijkers in heel Europa kregen kippenvel bij het horen van Duncans speciale vertolking.

‘You never walk alone’ kan zekere tijdens een uitvaart een enorme steun geven aan nabestaanden, wetende dat er altijd mensen naast en achter hen staan. Daarnaast kan het voor degenen die ervoor open staan, ook als een boodschap gezien worden dat je overleden dierbare altijd dichtbij is en over je zal waken.

8. ‘Scars in heaven’ van Casting Crowns

De Casting Crowns is een Christelijke rockband uit Florida, Amerika, met inmiddels 9 albums en een Grammy award op hun naam. Toch zijn ze in ons land relatief onbekend.

‘Scars in heaven’ is hun meest recente single en gaat over de pijn, verdriet en leegte die je voelt wanneer iemand is overleden en je je realiseert dat je hem/haar nooit meer zult zien, horen of voelen. Tegelijkertijd biedt het nummer troost door te benadrukken dat daar waar je dierbare nu is of naartoe gaat, er geen pijn en verdriet, maar enkel liefde bestaat. “The only scars in heaven are on the hands that hold you now” zoals het zo treffend klinkt in het refrein.

9. ‘Tonight’ van Son Mieux

De Haagse band ‘Son Mieux’ stond tot voor kort bekend om hun dansbare muziek, zoals het inmens populaire ‘Multicolor’. Met ‘Tonight’ laten ze echter een heel andere kant van zichzelf horen, inclusief strijkers en een heus gospelkoor. En niet onverdienstelijk. Het nummer bereikte de derde positie in de Top 40 en stond in december 2023 zelfs al in de Top 2000.

‘Tonight’ gaat over partners in een relatie die aan elkaars zijde blijven, ook wanneer ze door moeilijke tijden, zoals bij verlies en rouw, gaan. En misschien zelfs wel voorbij de dood…

10. ‘This is my life’ door Davina Michelle

Net zoals ‘You’ll never walk alone’ is ook ‘This is my life’ een klassieker die al jaren regelmatig tijdens een uitvaart voorbij komt én afgelopen jaar in een nieuw jasje werd gestoken door een van Nederlands populairste artiesten van dit moment: Davina Michelle.

‘This is my life’ is een ode aan het leven en aan de vrijheid om dat geheel op eigen wijze in te vullen. Vanwege deze boodschap is het nummer, in de uitvoering van Shirley Bassey, ook al heel wat jaren erg populair onder LHBTIQ+’ers.

Zangeres Davina Michelle die in 2018 doorbrak dankzij haar deelname aan het AvroTros-programma ‘Beste Zangers’ maakte haar versie van ‘This is my life’ voor een reclamecommercial van een bank. De zangeres hierover: “Ik geloof in de kracht van mensen. Als je gebruik maakt van de mogelijkheden om je heen is er veel mogelijk. Dat merkte ikzelf toen ik een spannende stap nam om mijn liedjes op YouTube te plaatsen. Mijn weg naar bekendheid liep dan ook anders dan voor de meeste Nederlandse artiesten. De regie pakken voelde voor mij vanaf het begin goed. Dit is namelijk mijn leven. Dit is mijn kracht, laat dat maar aan mij over. En dat verhaal komt samen in mijn versie van ‘This is my life’”.

11. ‘I will wait for you’ door Mell

Ook dit jaar brengt het tv-programma ‘Beste Zangers’ een nummer voort dat in onze lijst met moderne uitvaartmuziek belandt. De Marokaans-Nederlands hiphop zangeres Numidia was van alle deelnemers aan het afgelopen seizoen van Beste Zangers wellicht de grootste verrassing. Maar waar het uitvaartmuziek betreft is het Mell, voluit Melanie Jonk, kleindochter van Piet Veerman (The Cats), die onze aandacht trok. En wel met ‘I’ll wait for you’, oorspronkelijk van Connie Francis, door Mell in het Frans en Engels gezongen voor Marco Bakker.

Het liedje heeft een speciale betekenis voor Marco en zijn vrouw Willeke van Ammelrooij die elkaar ooit ontmoetten op een feestje van een tijdschrift. Marco kwam spontaan met het idee voor een televisieproductie waarbij Willeke zou moeten zingen. Die gaf echter aan dat ze dat niet kon. Een inkopper voor Marco die meteen aanbod het haar te leren. Zo geschiedde en sindsdien is ‘I will wait for you’ hun liedje… en tevens een prachtige boodschap ‘vanuit de hemel’:

‘If it takes forever, I will wait for you
For a thousand summеrs, I will wait for you
‘Til you’re back beside me, ’til I’m holding you
And forever more, I’ll wait for you’

12. ‘Beat you there’ van Will Demsey

Wellicht herinnert u zich nog zijn optreden tijdens ‘America’s got talent’ afgelopen jaar? Will Demsey zong daarbij ‘Beat you there’ en wist de gehele jury en het voltallig publiek in de zaal daarmee te ontroeren. De emotionele tekst en imponerende wijze waarop de zanger het nummer bracht, maakten meteen duidelijk dat ‘Beat you there’ voortkomt uit zijn eigen persoonlijke ervaring.

Demsey schreef het nummer naar aanleiding van het overlijden van een vriendin, tevens de grootste supporter van zijn muziek, omdat hij iets speciaals voor haar en haar familie wilde doen. ‘Beat you there’ probeert je als nabestaande te bewegen verder te gaan met leven en daarvan te genieten. Want het leven is veel te kort en uiteindelijk ontmoeten we elkaar toch allemaal op dezelfde plaats.
‘I just beat you there…’ (ik ben er alleen iets eerder).

Sinds het nummer naar buiten kwam, heeft de zanger duizenden berichten ontvangen van mensen die hem vertellen hoe het hen geholpen heeft om te gaan met het verlies van een dierbare. Onmiskenbaar een muzikale schouder dus.

13. ‘Laat me los’ van S10 en BLФF

‘Laat me los’ is een duet van de Nederlandse zangeres S10 en de Zeeuwse band BLØF dat zijn primeur beleefde tijdens ‘Concert at sea’ in 2022. Een meeslepende ballad met rake teksten over afscheid nemen en het los moeten laten van degene van wie je houdt. ‘Ik wil niemand een bepaalde direction op sturen’, zegt de zangeres annex rapper die ook wel de kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop wordt genoemd. ‘De tekst vul ik op mijn eigen manier in en ik hoop dat als mensen ernaar luisteren zij dat op hun manier doen.’

Bij het schrijven van ‘Laat me los’ dacht S10 al vrij snel aan haar grote helden van BLØF: “Toen het nummer eenmaal stond en ik het hoorde, dacht ik oeh, volgens mij kan BLØF hier echt iets heel moois van maken.” En daar heeft ze overduidelijk gelijk in gehad.

De hekkensluiter van ons lijstje met nieuwe, eigentijdse uitvaartmuziek uit ‘22/’23.

Bonus: ‘When I die’ van Anouk

Nog geen week na publicatie van deze lijst, zit ik bij een familie die graag een nummer van het nieuwe album van Anouk, ‘Deena & Jim’, wil laten afspelen bij de uitvaart van hun overleden oma. ‘When I die’ heet het. En ook al kende ik het nog niet, meteen bij het eerste keer beluisteren ben ik verkocht. Wat een prachtige muziek, gespeeld door het Prague Philharmonic Orchestra!

‘When I Die’ is een nummer dat Anouk zelf op haar eigen uitvaart gespeeld wil hebben, met als boodschap aan haar kinderen dat ze hoopt dat zij niet te lang in de rouw blijven hangen. Want als het zover is, dan heeft de zangeres er vrede mee. Een duidelijke en mooie boodschap, daarom mocht het nummer niet ontbreken in deze lijst.

Luister ook eens naar de uitvaarthits van ’20/’21 of ’21/’22.

Mocht één van deze nummers je dermate aanspreken dat je ‘m graag op je eigen uitvaart zou willen horen, overweeg dan om een Spotifylijstje met je eigen uitvaartmuziek samen te stellen. Ideaal om aan te vullen of te wijzigen wanneer je toevallig een keer een mooi en passend nummer voorbij hoort komen. En natuurlijk om eenvoudig te delen met je nabestaanden. Zodat zij, wanneer het ooit zover is, precies weten welke muziek je graag gespeeld wil hebben.

Wilt u meer weten over muziek bij een uitvaart? Klik dan hier.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen aan ons?
Bel ons gerust: (076) 55 55 444 / (013) 88 88 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter