Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

7 ‘Muzikale schouders’ van nu: muziek voor tijdens een uitvaart en daarna

Elk jaar komen ze weer voorbij: de 10 meest gedraaide muzieknummers tijdens een uitvaart. ‘Rollercoaster’, ‘Mag ik dan bij jou?’, ‘Door de wind’ en natuurlijk het toepasselijke ‘Time to say goodbye’ en klassieke ‘Avé Maria’. Uitvaartmuziek die nabestaanden met zorg uitkiezen om hun verdriet of gevoel te delen met de aanwezigen tijdens de uitvaart. Iets wat met woorden op dat moment niet iedereen even goed lukt. Ook de periode daarna, tijdens het rouwproces, kan muziek echter troost bieden, een ‘muzikale schouder’ zijn om op te leunen.

Om een keer een ander geluid te laten horen, namen wij een duik in de muziek die het afgelopen jaar verscheen of die we op tv voorbij zagen en hoorden komen, op zoek naar muziek van nu die een schouder kan zijn bij het leven met de dood.

Hieronder -in willekeurige volgorde- een selectie van zeven nummers die ons bijzonder geraakt, ontroerd of geïnspireerd hebben. Luister er eens naar en laat ons vooral ook weten wat u ervan vindt en/of welke muziek van het afgelopen jaar uw ‘muzikale schouder’ is.

Interesse in meer moderne uitvaartmuziek? Luister dan ook eens naar ons deze uitvaartnummers uit ’21/’22 en ’22/’23.

1. ‘Wrecked’ van Imagine Dragons

Voor Dan Reynolds, frontman van Imagine Dragons, is muziek altijd al zijn toevluchtsoord in moeilijke tijden geweest.  Nadat zijn schoonzus in 2019 overleed aan kanker, was het schrijven van muziek ook zijn manier van omgaan met dit verlies. Het nummer ‘Wrecked’ dat verscheen in juli ‘21 gaat over de periode van rouw na het overlijden van een dierbare. Want hoe moet of kún je door als je je een wrak voelt en niets liever wil dan nog één dag samen zijn? Een nummer met heerlijke rockinvloeden dat je voelt in heel je lichaam en waarbij je heerlijk hard mee kunt zingen om zo je verdriet en/of frustratie eruit te schreeuwen.

2. ‘White roses’ (Joe Buck) door Anneke van Giersbergen

Joe Buck is de artiestennaam van Sjoerd de Buck (’95) die in 2017 afstudeert aan de Rockacademie in Tilburg. Tijdens het laatste seizoen van ‘Beste Zangers’ in oktober ’21 zingt zangeres Anneke van Giersbergen zijn ‘White roses’, Buck’s meest persoonlijke nummer tot nu toe. Witte rozen zijn namelijk de bloemen die zijn moeder elk jaar in september koopt. Als ode aan Jeroen, de oudere broer van de pop-country zanger en het eerste kind van zijn ouders die tijdens de geboorte overleed. De witte rozen die zijn moeder ieder jaar koopt om Jeroen te herdenken, zijn voor Sjoerd het symbool van liefde geworden. Het kennen van het verhaal achter de plaat tilt het nummer absoluut naar een hoger niveau. Kippenvel!

3. ‘Visiting hours’ van Ed Sheeran

Hoe mooi zou het zijn als de hemel, het hiernamaals of hoe je het wil noemen, bezoekuren had en je af en toe nog eens bij je overleden dierbaren langs zou kunnen gaan? Voor een knuffel, een goed advies of gewoon om te vertellen wat in je leven gebeurd op dit moment. Hierover gaat Ed Sheeran’s ‘Visiting hours’ van het vorig jaar verschenen album ‘=’ (‘Equals). Ed Sheeran maakte het nummer na het overlijden van zijn zeer goede vriend en bekende Australische producer, Michael Gudinski. De eerste uitvoering ervan was te horen op Gudinski’s herdenkingsdienst, maar inmiddels heeft het al op heel wat uitvaarten geklonken. Een klassiek voorbeeld van een ‘muzikale schouder’. Omdat het geen afscheid is, maar een ‘tot weerziens’. ‘Cause this is not goodbye, it is just till we meet again…’.

4. ‘Coloratura’ van Coldplay

Maar liefst 10 minuten lang… (of slechts 10 minuten 😉)? Voldoende tijd om even weg te dromen naar ‘Coloratura’. De titel en instrumentale muziek in het begin klinken alsof je je bevindt in een heuse Efteling attractie. De tekst ervan verhaalt over de gekke wereld waarin we leven en schetst een soort ‘droomland’ waar we ooit naartoe gaan: “Coloratura, the place we dreamed about’. Het blijft daarbij in het midden of dit een ‘betere wereld’ is hier of een plek waar we ooit naartoe gaan als onze tijd hier ophoudt. Wel duidelijk is de boodschap dat het om de liefde die je uitstraalt. “It’s all about the love you’re sending out”… Eén van de hoogtepunten van het in oktober ’21 verschenen nieuwe album van Coldplay, ‘Music of the spheres’.

5. ‘Herinneringen’ van Jaap Reesema

Zanger Jaap Reesema (37) loopt inmiddels al weer ruim 10 jaar mee in het vak, nadat hij in 2010 de talentenshow ‘X Factor’ won. Toch scoorde hij pas in januari ’21 zijn eerste nummer 1-hit met ‘Nu wij niet meer praten’. Diezelfde maand zingt hij bij Q Music België een zeker zo indrukwekkende Nederlandse bewerking van Lady Gaga’s ‘Always remember us this way’. ‘Herinneringen’ is een nummer dat je gewoon zelf moet beluisteren. Net als het origineel, om stil van te worden…

6. ‘L’enfer’ van Stromae

Op 9 januari van dit jaar eindigt het Franse journaal niet met een weerbericht zoals bij ons het achtuurjournaal of RTL nieuws, maar met een interview met de Belgische singer-songwriter Stromae, over zijn nieuwe album ‘Multitude’. Daarbij vertelt de zanger over de schaduwkant, die het succes dat hem vanaf zijn debuut in 2010 ten deel valt, kent. Stromae krijgt namelijk een burn-out en gaat door een eenzame, donkere periode. Wanneer hier tijdens het interview naar gevraagd wordt, geeft Stromae antwoord niet in gesproken woord, maar door zijn nieuwe single ‘L’enfer’ te zingen. Daarin beschrijft de Franstalige zanger de eenzaamheid die hij ervaarde en de suïcidale gedachtes die hij had. Zeer indrukwekkend.

‘L’enfer’ start rond 2:05 min.

7. ‘Everybody dies’ van Billie Eilish

Billie Eilish schreef in 2020 geschiedenis als de jongste artiest die nominaties ontving én in alle grote categorieën won bij de 62e GRAMMY® Awards. Sindsdien blijft de nu 20-jarige zangeres de hele muziekwereld verrassen met muziek die niet binnen één van de bestaande hokjes of muziekgenres te plaatsen is. Haar “Everybody Dies” is afkomstig van Eilish’ tweede album ‘Happier than ever’ dat in juli ’21 verscheen. Hierin overdenkt de zangeres de dood en lijkt zij de luisteraars gerust te willen stellen dat je niet bang hoeft te zijn voor de dood, omdat uiteindelijk iedereen dood gaat. Zelf vindt ze dit namelijk een geruststellende gedachte. Intussen hoef je volgens Eilish alleen maar te doen wat je wil doen, namelijk genieten van het leven. Een eigentijds filosofisch nummer dus.

Beluister ook de moderne uitvaartmuziek uit ’21/’22 en ’22/’23 die wij voor u op een rij hebben gezet.

Wilt u meer weten over muziek bij een uitvaart? Klik dan hier.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen aan ons?
Bel ons gerust: (076) 55 55 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter