Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Uitvaart zonder nabestaanden

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Uitvaart zonder nabestaanden

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

5-sterren

reviews op Google

10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

5-sterren reviews op Google

“Hoe gaat een uitvaart zonder nabestaanden?”

Een uitvaart zonder nabestaande ziet er anders uit dan een reguliere uitvaart. Toch zullen wij ook zo’n uitvaart met alle respect verzorgen.

Normaal gesproken wordt het organiseren van een uitvaart aan de nabestaanden van de overledene overgelaten. Als echter iemand die overlijdt geen nabestaanden heeft, wordt de uitvaart door de gemeente geregeld. Er zijn dan immers geen familieleden of andere nabestaanden die de organisatie op zich kunnen nemen.

Maar hoe gaat zo’n uitvaart zonder nabestaanden? En wat is het verschil met een reguliere uitvaart?

heron-5403750 (Medium)
Tom van Dijk Uitvaarten_cremereren_aula

Een uitvaart met nabestaanden

Bij een uitvaart met nabestaanden wordt de uitvaart door de nabestaanden met behulp van een uitvaartverzorger geregeld. De nabestaanden zorgen ervoor dat de uitvaart persoonlijk is, met hun eigen verhalen en herinneringen. Ook laat de overledene soms een lijst voor nabestaanden achter met zijn of haar wensen wat betreft de uitvaart.

De nabestaanden zijn vaak de sprekers tijdens de uitvaart en weten wie er geïnformeerd moeten worden over het overlijden. De uitvaart wordt ook betaald door de nabestaanden, als dit niet uit de erfenis betaald kan worden en er geen uitvaartverzekering is. Bij een uitvaart zonder nabestaanden werkt dit anders. 

Een uitvaart zonder nabestaanden

Als er geen nabestaanden zijn dan is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvaart. Hiervoor zullen ze een begrafenisondernemer in de hand nemen die de daadwerkelijke organisatie van de uitvaart op zich neemt. De gemeente zal echter wel zijn best doen om toch te zoeken naar nabestaanden om de organisatie van de uitvaart aan over te dragen.

Ook kan het zijn dat de overledene zijn of haar wensen vast heeft laten leggen bij een notaris of bij andere naasten, die vervolgens het organiseren van de uitvaart op zich kunnen nemen. Als deze personen of documenten er niet zijn, is het organiseren van de uitvaart dus aan de gemeente én de uitvaartverzorger. Deze zullen altijd proberen om het afscheid toch zo respectvol mogelijk te maken met de middelen die ze hebben.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben, kunt u ons altijd bellen op één van de onderstaande nummers:

“Hoe kan een uitvaart zonder nabestaanden toch persoonlijk zijn?”

Zonder persoonlijke verhalen over de overledene van nabestaanden en troostwoorden voor de nabestaanden is het lastig om een uitvaart persoonlijk te maken. De uitvaartverzorger zal daarom eerst contact opnemen met degene die het overlijden gemeld heeft. Dit is meestal een medewerker van een verpleeghuis of andere zorginstelling, maar het kunnen ook de buren zijn. Vaak kunnen deze personen wel iets vertellen over de overledene wat gebruikt kan worden bij de uitvaart.

Daarnaast kan een bezoek aan de woning van de overledene iets vertellen over de persoonlijkheid van deze persoon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boeken en muziek. Ook foto’s in de woning kunnen veel zeggen over het leven van de overledene.

Daarnaast wordt kleding uitgezocht voor de overledene en kijkt de uitvaartverzorger bijvoorbeeld of de overledene make-up gebruikte. Zo kan de overledene gekleed worden in zijn of haar eigen kleding en kan hij of zij begraven worden zoals hij of zij er bij leven uitzag.

 

“Hoe ziet een uitvaart zonder nabestaanden er uiteindelijk uit?”

Met de informatie die is verzameld over de overledene wordt uiteindelijk de uitvaart geregeld. Dit is een ‘basisuitvaart’. Er wordt dus een eenvoudige kist gebruikt die er wel heel netjes uit ziet. Bovendien wordt er voor een bloemstuk gezorgd.

Bij de uitvaart zelf is iemand van de gemeente aanwezig én de uitvaartverzorger. Daarnaast zijn er in sommige gemeentes speciale organisaties die iemand naar een uitvaart zonder nabestaanden sturen. Deze spreken vaak ook tijdens de uitvaart en zorgen met troostwoorden voor de nabestaanden dat het afscheid  minder eenzaam is. Tevens plaatsen sommige gemeentes een uitvaartadvertentie. Hierdoor komen vaak toch nog mensen naar de uitvaart om afscheid te nemen.

Ondanks dat er geen nabestaanden zijn, vindt er dus toch altijd een uitvaart plaats.

 

“Wordt er bij een uitvaart zonder nabestaanden gecremeerd of begraven?”

De gemeente bepaalt of de overledene wordt begraven of gecremeerd. De kosten hiervoor verschillen namelijk aanzienlijk per gemeente, want niet elke gemeente heeft een eigen crematorium of begraafplaats. De gemeente zal voor de goedkoopste optie kiezen, maar dat kan zowel een crematie als een begrafenis zijn.

De meeste gemeentes hebben een budget vastgesteld, waarbinnen de uitvaart plaats moet vinden. Overigens zal de gemeente altijd proberen om toch nog nabestaanden te vinden om de kosten van de uitvaart te betalen. Vaak lukt dit niet voor de uitvaart, omdat de uitvaart binnen zes dagen na het overlijden plaats moet vinden. Na het afscheid zal de gemeente echter de zoektocht naar nabestaanden voortzetten.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
Onze werkwijze
Onze werkwijze 2
De uitvaart
Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart
Tom van Dijk
Tom van Dijk Uitvaarten_Tom van Dijk_Wie is Tom van Dijk