Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Uitvaart zonder nabestaanden

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Uitvaart zonder nabestaanden

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

ruim 10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

ruim 10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

“Hoe gaat een uitvaart zonder nabestaanden?”

Een uitvaart zonder nabestaanden… Het is voor velen moeilijk voor te stellen, maar het komt helaas toch regelmatig voor dat iemand overlijdt en geen nabestaanden achterlaat. Een uitvaart ziet er in dat geval ook anders uit dan een reguliere uitvaart, al zullen wij ook dan de uitvaart met alle respect voor de overledene verzorgen.

Normaal gesproken wordt het organiseren van een uitvaart aan de nabestaanden overgelaten. Als de persoon die overlijdt geen nabestaanden heeft, wordt de uitvaart -zoals geregeld in de wet op de lijkbezorging- door de gemeente overgenomen. Er zijn immers geen familieleden of andere naasten die de verantwoordelijkheid hiervoor nemen. Intussen zal de gemeente echter wel een uitgebreid onderzoek starten of zij toch nog nabestaanden kunnen vinden waarmee geen contact was, waarop de kosten later verhaald kunnen worden.

Hoe gaat zo’n uitvaart zonder nabestaanden eigenlijk in zijn werk? En wat is het verschil met een reguliere uitvaart?

heron-5403750 (Medium)
Tom van Dijk Uitvaarten_cremereren_aula

Een uitvaart met nabestaanden

Bij een uitvaart met nabestaanden wordt de uitvaart door de nabestaanden zelf met behulp van een uitvaartverzorger geregeld. De nabestaanden zorgen ervoor dat de uitvaart persoonlijk ingevuld wordt, met hun eigen verhalen en herinneringen. Ook laat de overledene soms een lijst voor nabestaanden achter met zijn of haar wensen wat betreft de uitvaart.

De nabestaanden zijn vaak de sprekers tijdens de uitvaart en weten wie er geïnformeerd moeten worden over het overlijden. Wanneer de uitvaart niet uit de erfenis betaald kan worden en er geen uitvaartverzekering is, zullen de nabestaanden de uitvaart moeten betalen. Bij een uitvaart zonder nabestaanden werkt dit daarom anders. 

Een uitvaart zonder nabestaanden

Als er geen nabestaanden zijn dan neemt de gemeente de verantwoordelijkheid voor de uitvaart op zich. Terwijl zij nog zoeken naar nabestaanden die de organisatie van de uitvaart over kunnen nemen, zal de gemeente alvast een begrafenisondernemer in de hand nemen die de uitvaart verzorgt.

Wensen die de overledene vooraf heeft laten vastleggen bij een notaris zullen gerespecteerd worden mits er een passende uitvaartverzekering is om de kosten hiervan te dekken. Wanneer er geen verzekering of erfenis is en niemand de zorg van de uitvaart op zich neemt, zal de gemeente de kosten zelf financieren, maar de uitvaart uiteraard eenvoudig en sober zijn.

Als je bij leven al weet dat je geen nabestaanden hebt, is het verstandig zaken op voorhand goed te regelen en een bewindvoerder of executeur testementair aan te stellen.

Heeft u nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben, kunt u ons altijd bellen op één van de onderstaande nummers:

“Hoe kan een uitvaart zonder nabestaanden toch persoonlijk zijn?”

Zonder persoonlijke verhalen over de overledene van nabestaanden en troostwoorden voor de nabestaanden is het lastig om een uitvaart persoonlijk te maken. De uitvaartverzorger zal daarom eerst contact opnemen met degene die het overlijden gemeld heeft. Dit is meestal een medewerker van een verpleeghuis of andere zorginstelling, maar het kunnen ook de buren zijn. Vaak kunnen deze personen wel iets vertellen over de overledene wat gebruikt kan worden bij de uitvaart.

Daarnaast kan een bezoek aan de woning van de overledene iets vertellen over de persoonlijkheid van deze persoon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boeken en muziek. Ook foto’s in de woning kunnen veel zeggen over het leven van de overledene.

Daarnaast wordt kleding uitgezocht voor de overledene en kijkt de uitvaartverzorger bijvoorbeeld of de overledene make-up gebruikte. Zo kan de overledene gekleed worden in zijn of haar eigen kleding en kan hij of zij begraven worden zoals hij of zij er bij leven uitzag.

 

“Hoe ziet een uitvaart zonder nabestaanden er uiteindelijk uit?”

Met de informatie die is verzameld over de overledene wordt uiteindelijk de uitvaart geregeld. Dit is een ‘basisuitvaart’. Er wordt dus een eenvoudige kist gebruikt die er wel heel netjes uit ziet. Bovendien wordt er voor een bloemstuk gezorgd.

Bij de uitvaart zelf is iemand van de gemeente aanwezig én de uitvaartverzorger. Daarnaast zijn er in sommige gemeentes speciale organisaties die iemand naar een uitvaart zonder nabestaanden sturen. Deze spreken vaak ook tijdens de uitvaart en zorgen met troostwoorden voor de nabestaanden dat het afscheid  minder eenzaam is. Tevens plaatsen sommige gemeentes een uitvaartadvertentie. Hierdoor komen vaak toch nog mensen naar de uitvaart om afscheid te nemen.

Ondanks dat er geen nabestaanden zijn, vindt er dus toch altijd een uitvaart plaats.

 

“Wordt er bij een uitvaart zonder nabestaanden gecremeerd of begraven?”

De gemeente bepaalt of de overledene wordt begraven of gecremeerd. De kosten hiervoor verschillen namelijk aanzienlijk per gemeente, want niet elke gemeente heeft een eigen crematorium of begraafplaats. De gemeente zal voor de goedkoopste optie kiezen, maar dat kan zowel een crematie als een begrafenis zijn.

De meeste gemeentes hebben een budget vastgesteld, waarbinnen de uitvaart plaats moet vinden. Overigens zal de gemeente altijd proberen om toch nog nabestaanden te vinden om de kosten van de uitvaart te betalen. Vaak lukt dit niet voor de uitvaart, omdat de uitvaart binnen zes dagen na het overlijden plaats moet vinden. Na het afscheid zal de gemeente echter de zoektocht naar nabestaanden voortzetten.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
Onze werkwijze
Onze werkwijze 2
De uitvaart
Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart
Tom van Dijk
Tom van Dijk Uitvaarten_Tom van Dijk_Wie is Tom van Dijk