Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Kosten crematie

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Kosten crematie

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

ruim 10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

ruim 10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

“Wat zijn de kosten voor een crematie?”

Bij een crematie komen behoorlijk wat kosten kijken. Maar waar moet u allemaal aan denken en waaruit bestaan de kosten van een crematie?

Als een dierbare overlijdt, komt er veel op u af. U moet van alles regelen en keuzes maken. Bij het maken van deze keuzes is het belangrijk om ook rekening te houden met de kosten. Maar wat zijn de gemiddelde kosten van een crematie in Tilburg of een crematie in Breda? En hoeveel kost een crematie als deze helemaal naar de wens van de overledene wordt ingevuld?

Om deze vragen te beantwoorden hebben wij een overzicht van de kosten voor een crematie gemaakt. Zo kunt u inschatten wat een gemiddelde uitvaart met crematie kost en komen u en uw nabestaanden niet voor verrassingen te staan.

Tom van Dijk UItvaarten_Wat kost een uitvaart
Online condoleren

“Wat kost een crematie gemiddeld?”

In Nederland worden de meeste overledenen tegenwoordig gecremeerd, ongeveer twee derde. Het andere deel, een derde dus, wordt begraven. Een crematie kost al snel 5000 euro. Wat een crematie naar uw wensen of naar de wensen van uw dierbare kost, kan echter uiteenlopen. U kunt de crematie immers zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Wel is een crematie gemiddeld zo’n 2000 euro goedkoper dan een begrafenis.

 

“Waaruit bestaan de basiskosten voor een crematie?”

Een aantal kosten heeft u sowieso bij een crematie. Daarbij moet u denken aan de verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist en de crematie zelf. Daarnaast berekent de uitvaartverzorger uiteraard ook kosten voor de begeleiding en het regelen van de crematie. In totaal moet u rekenen op ongeveer 3.000 tot 4.000 euro.

“Wat kost een standaard crematie?”

De kosten van een standaard crematie zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Verzorging van de overledene: € 260;
 • Opbaren van de overledene thuis: € 615;
 • Opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum: € 700;
 • Kist (standaard): € 500;
 • Vervoer van de overledene: € 250;
 • Kosten cremeren: € 900;
 • Urn: € 200;
 • Kosten uitvaartverzorger : € 2000.

“Wat kost een uitvaart met een crematie?”

De hierboven genoemde kosten zijn de minimale kosten van de crematie. Bij een gemiddelde crematie uitvaart komen hier nog meer kosten bij, bijvoorbeeld voor de uitvaartdienst, bloemen, etc. De kosten van deze onderdelen hangen vooral af van de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Zo kunt u de gasten na de afscheidsdienst ontvangen met koffie, thee en cake of gebak, maar u kunt er ook voor kiezen om een volledige lunch te serveren, wat natuurlijk invloed heeft op de crematie prijs. Bovendien kunt u een aparte bijeenkomst voor condoleances organiseren of alleen een afscheidsdienst houden.

Een crematie is vaak duurder als deze in het weekend of ’s avonds plaatsvindt. Ook kunt u kiezen voor een luxere kist, hoewel bij crematies vaak gebruik wordt gemaakt van een standaard kist.

Wilt u een rouwadvertentie in de lokale of landelijke krant plaatsen? Ook daar zijn kosten aan verbonden. Daarnaast hangen de meerkosten af van wat u met de as van de overledene wilt doen. Het bijzetten van de as in een urnentuin of – muur brengt hogere kosten met zich mee dan het thuis bewaren van de as of het uitstrooien ervan.

“Wat zijn de extra kosten van een crematie?”

Gemiddeld kunt u uitgaan van de volgende optionele extra kosten bij een crematie:

 • Luxe kist: € 1.000 tot € 1.750;
 • Rouwadvertentie: € 800 tot € 1.500;
 • Catering: € 600 tot € 3.000;
 • Rouwkaarten (100 stuks): € 325;
 • Professionele dragers: € 450;
 • Bloemstuk: € 100 tot € 300;
 • Uitvaartdienst: tot € 500;
 • Uitstrooien as: € 100;
 • Bijzetten urn in urnenmuur: € 145.

 

Wilt u een gratis en vrijblijvende offerte?

Wilt u een inschatting van de uitvaartkosten op basis van uw wensen? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte bij ons aan. U hoeft hiervoor enkel een paar vragen te beantwoorden en uw gegevens aan ons door te geven. Binnen een dag heeft u vervolgens uw offerte in huis en weet u waar u aan toe bent.

“Wat kost een eenvoudige crematie?”

Zoals u in het bovenstaande overzicht ziet, kan de prijs van een crematie behoorlijk uiteenlopen. Dit komt omdat u het zo duur kunt maken als u zelf wilt. Zo kunt u bijvoorbeeld bij het uitzoeken van de kist kiezen voor een eenvoudige, standaard kist, maar ook voor een massief eiken kist of voor een luxe, gedecoreerde kist, die natuurlijk duurder is.

De kosten van de uitvaartplechtigheid bij een crematie kunnen ook erg verschillen. Een simpele crematie met een beperkt aantal aanwezigen is goedkoper dan een uitgebreide afscheidsdienst met honderden aanwezigen. Daarnaast is de prijs van de crematie afhankelijk van waar deze plaatsvindt. Een katholieke uitvaart in de kerk kost vaak meer dan een uitvaartdienst in een crematorium of uitvaartcentrum.

De vraag “wat kost een crematie ongeveer?” is dus niet makkelijk te beantwoorden. U kunt voor een groot deel zelf de crematiekosten bepalen.

“Wat kost een crematie in besloten kring?”

Een deel van de kosten voor een crematie wordt bepaald door het aantal mensen dat bij de uitvaartdienst aanwezig is. Dit bepaalt natuurlijk de grootte van de zaal en uiteindelijk hoeveel kopjes koffie en thee er geschonken moeten worden.

Bij een crematie in besloten kring zijn er minder mensen aanwezig, waardoor ook de gemiddelde kosten voor de crematie lager zullen zijn. De basiskosten van de crematie blijven natuurlijk hetzelfde. Bovendien kunt u bij een crematie in besloten kring ervoor kiezen om na afloop bijvoorbeeld met elkaar te gaan lunchen, zodat de kosten van een crematie alsnog wat verder op kunnen lopen.

 

“Wat kost alleen het cremeren van een persoon?”

Als er geen afscheidsdienst wordt gehouden, dan spreekt men van een technische crematie. Er is dus beperkte gelegenheid voor nabestaanden om afscheid te nemen en er is geen koffietafel. Sommige crematoria bieden wel de gelegenheid om met een klein aantal mensen voor de crematie aanwezig te zijn om kort afscheid te nemen. Het gaat dan alleen om de naaste familie.

Meestal vindt de technische crematie ’s ochtends plaats, voordat de crematies met afscheidsdienst plaatsvinden. Een technische crematie kost tussen de € 500 en € 1000 euro. Dat is dus alleen de prijs van de crematie van een persoon zonder alle bijkomende kosten.

 

“Zijn de gemiddelde kosten van een crematie aftrekbaar van de belasting?”

Vroeger konden de kosten voor een crematie afgetrokken worden van de belasting. Dat is tegenwoordig echter niet meer mogelijk. De kosten zijn wel aftrekbaar van de erfbelasting. U mag de kostprijs van de crematie aftrekken van de erfenis. Hierdoor hoeft u minder erfbelasting te betalen. Het gaat dan wel alleen om de kosten van de uitvaart, zoals de crematie zelf, de uitvaartdienst en de bijzetting in de urnenmuur. Bijkomende kosten zoals onderhoud of kosten voor het afwikkelen van de erfenis kunnen niet afgetrokken worden. Bovendien kunnen de kosten van de crematie alleen afgetrokken worden, als ze niet vergoed worden door een uitvaartverzekering.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
Onze werkwijze
Onze werkwijze 2
De uitvaart
Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart
Tom van Dijk
Tom van Dijk Uitvaarten_Tom van Dijk_Wie is Tom van Dijk