Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Wat gebeurt er bij overlijden met uw social media accounts?

Social media als Facebook, Instagram of Twitter… Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bijna iedereen tegenwoordig gebruikt wel tenminste één van de social media platformen in meer of mindere mate. Alleen wat gebeurt er met uw online leven wanneer u er offline niet meer bent? Wilt u dat uw accounts verwijderd worden of juist dat ze blijven bestaan?

Online herinneringen bewaren en delen kan namelijk heel waardevol zijn voor het verwerken van het verlies, maar ook best confronterend zijn voor de nabestaanden. Facebook bijvoorbeeld stuurt je eens in de zoveel tijd een bericht “Gefeliciteerd met je vriendschapsjubileum! Je bent nu x jaar Facebook vrienden met ….”. Wilt u dat dit zo blijft?

Uit onderzoek dat Uitvaartverzekering.nl in 2019 liet uitvoeren bleek dat 70% van de Nederlanders niet geregeld heeft wat er na hun overlijden met hun Facebook-, Instagram-, Twitter- of ander social media account moet gebeuren. In de praktijk blijkt dit regelmatig tot conflicten en problemen voor nabestaanden te zorgen. Onderstaand filmpje van het Lectoraat ‘Zorg om naasten’ van Hogeschool Rotterdam illustreert één voorbeeld daarvan.

Wat kunt u nu al doen om uw ‘digitale erfenis’ te regelen?

U kunt uw partner, familie of goede vriend(in) aangeven wat uw wensen ten aanzien van uw social media accounts na uw overlijden zijn en zelfs uw inloggegevens met hen delen, maar officieel mogen zij eigenlijk niet in uw account inloggen en iets aanpassen. Uw online accounts zijn namelijk wettelijk (nog) niet overdraagbaar. Officieel mogen uw nabestaanden zelfs uw account niet verwijderen, mocht u dat willen. Wel kun je bij de meeste social media platformen door een overlijdensakte te overleggen een account na overlijden laten verwijderen. Daarmee hebben uw nabestaanden echter niet automatisch toegang tot de wellicht vele foto’s en video’s die zij graag als dierbare herinnering aan u zou willen hebben.

Tom-van-Dijk-Uitvaarten-digitale-erfenis

Het beste wat u kunt doen is duidelijk vastleggen welke social media accounts en u heeft en wat u wilt dat er na uw overlijden mee gebeurt. U kunt dit bijvoorbeeld aangeven in onze uitvaartwensengids of een eigen document maken en aan uw partner, een familielid of goede vriend(in) aangeven waar zij deze kunnen vinden mocht het ooit nodig zijn…

De belangrijkste social media platformen op een rij:

Hieronder zetten wij voor u op een rij welke mogelijkheden de belangrijkste social media platformen momenteel bieden:

Facebook heeft u de keuze uit twee opties: uw account op verzoek laten verwijderen of deze om laten zetten in een gedenkpagina. Daarbij wordt ‘ter nagedachtenis van’ aan uw profiel toegevoegd en krijgt niemand nog verjaardagsherinneringen of vriendsuggesties voor u. Klik hier om direct uw wensen en een aangewezen contactpersoon aan Facebook door te geven .

Instagram biedt dezelfde twee opties als bij Facebook: van uw account een gedenkpagina maken of geheel verwijderen. Het grootste verschil is echter dat u dit niet nu al zelf kunt regelen, maar een nabestaande dit na uw overlijden moet aanvragen middels het invullen van een formulier en het uploaden van een bewijs van overlijden.

Bij LinkedIn, dat vooral zakelijk/professioneel gebruikt wordt, kan na uw overlijden uw profiel enkel verwijderd worden, op verzoek van een nabestaande. Ook LinkedIn heeft hiervoor een online formulier ontwikkeld.

Ook Twitter biedt de mogelijkheid tot verwijderen van een account na overlijden, maar is iets terughoudender hierin. Bij Twitter vult een familielid of de persoon die u gemachtigd heeft om uw nalatenschap af te handelen eerst een aanvraag tot verwijdering in. Daarna ontvangt deze per e-mail aanvullende instructies.

Google (Gmail en YouTube) biedt weer wel de mogelijkheid om nu alvast te regelen wat er met uw Google-account moet gebeuren wanneer u bent overleden. En wel in de vorm van een ‘inactiviteitsvoorkeuren’ . Hierbij heeft u twee opties: uw account laten verwijderen door Google en/of uw account (tijdelijk) delen met een of meerdere nabestaande(n). Belangrijk te realiseren is dat deze instellingen automatisch worden doorgevoerd wanneer uw account een bepaalde tijd (standaard drie maanden) niet in gebruik is.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter