Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Natuurbegraven: een rustplaats in de natuur

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Natuurbegraven: een rustplaats in de natuur

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

ruim 10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

ruim 10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

UITVAARTMOGELIJKHEDEN  > Natuurbegraven

Eeuwige rust midden in het groen… op een natuurbegraafplaats

Natuurbegraven is de laatste jaren flink toegenomen. Steeds meer mensen kiezen niet meer voor een crematie of een standaard begrafenis, maar willen een laatste, eeuwige rustplaats midden in de vrije natuur. Tom van Dijk Uitvaarten verzorgt met liefde voor u een natuurbegrafenis in de regio Tilburg, Breda en Oosterhout of omgeving, bij de natuurbegraafplaats van uw keuze.

“Wat is natuurbegraven?”

Bij natuurbegraven kiest u zelf op een natuurbegraafplaats een laatste rustplaats midden in de natuur uit, op een plek die u of uw dierbare aanspreekt. Daarmee vormt dit meteen een unieke en prachtige omgeving om uw dierbare, omringd door de rust van de natuur, in lengte van dagen te gedenken. Doordat de overledene begraven wordt in een biologisch afbreekbare kist of urn én het graf niet wordt onderhouden, krijgt de natuur bij het graf alle ruimte om tot volle bloei en groei te komen.

Behalve de prachtige omgeving biedt een natuurbegrafenis eeuwige grafrust. U hoeft dus niet na een aantal jaren te besluiten of u de grafrechten wilt verlengen of niet. Wanneer u kiest voor een laatste rustplaats in de natuur, is die plek voor eeuwig voor u bestemd. Een natuurgraf wordt dus nooit geruimd, wat een extra voordeel is voor u en uw nabestaanden.

natuurbegraafplaats

“Hoe gaat het uitkiezen van een natuurgraf in zijn werk?

Allereerst kiest u een natuurbegraafplaats waar u zich prettig voelt. In het gebied waar wij vooral actief zijn (omgeving Tilburg, Breda, Oosterhout en Waalwijk) zijn de dichtstbijzijnde natuurbegraafplaatsen:

  • De Hoevens’ in Alphen (tussen Riel en Baarle-Nassau);
  • Huis ter Heide’ in De Moer (bevindt zich aan de rand van de Loonse en Drunense duinen);
  • De Utrecht’ in Esbeek (gemeente Hilvarenbeek, net onder Tilburg).
 

Behalve in opzet en doelstelling verschillen de natuurbegraafplaatsen onderling in kosten voor een graf, de soorten graven, de graftekens die zijn toegestaan, de duur van de grafrust, enzovoort. Het is dus belangrijk dat u zich vooraf goed oriënteert om de natuurbegraafplaats te kiezen waar u het beste gevoel bij heeft.

 

Een natuurbegraafplaats kiezen op gevoel

Volg bij het kiezen van een natuurbegraafplaats vooral uw eigen gevoel. Bekijk de websites, bezoek een aantal natuurbegraafplaatsen om de sfeer zelf te ervaren en neem voldoende tijd om uw keuze te maken.

Als u een natuurbegraafplaats heeft gekozen, kiest u ook zelf de plek voor het graf uit. Samen met de beheerder van de natuurbegraafplaats overlegt u vervolgens of de door u gekozen locatie nog vrij is en past binnen het gravenplan van de betreffende natuurbegraafplaats.

Wist u overigens dat u een plek op een natuurbegraafplaats al bij leven kunt reserveren? Een extra bijzondere gedachte, dat u zelf uw laatste rustplaats heeft mogen bepalen.

“Aan welke regels is natuurbegraven gebonden?”

Natuurbegraven is aan een aantal regels gebonden, die in de wet zijn vastgelegd. Zo mag de overledene (óf zijn of haar as) op een natuurbegraafplaats enkel begraven worden in een kist, wade of urn van natuurlijke materialen. Ook de kleding die de overledene aan heeft moet van natuurlijke materialen gemaakt zijn, zodat alles opgenomen kan worden in de natuur.

Verder mag u op de plek waar uw dierbare wordt begraven geen steen plaatsen, maar zal een zichtbare markering in de vorm van een boomschijf worden aangebracht. Deze vergaat gaandeweg, waardoor leven en dood op een natuurlijke manier hand in hand gaan. De precieze locatie van het graf blijft te allen tijde terug te vinden aan de hand van GPS coördinaten en eventueel door het planten van een boom of plant.

“Mag er as verstrooid worden op een natuurbegraafplaats?”

Verstrooien van as op een natuurbegraafplaats is niet mogelijk, omdat de schadelijke stoffen in de bovenste laag van de bodem, de humuslaag, blijven hangen. Wel kunt u as uitstrooien in een graf of in een urn begraven onder de humuslaag.

natuurbegraven

“Wat zijn de kosten van een graf op een natuurbegraafplaats?”

Sowieso is begraven doorgaans duurder dan cremeren, vandaar ook dat al jarenlang steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Natuurbegraven op haar beurt lijkt weer duurder dan een ‘normale’ begrafenis, maar dat beeld is wel vertekend. U betaalt namelijk in één keer de kosten voor een eeuwigdurend graf, terwijl u op een reguliere begraafplaats meestal eerst voor 20 jaar grafrechten betaalt en daarna telkens voor 10 jaar kunt verlengen. Wanneer u dat een aantal keer doet, bent u uiteindelijk meestal duurder uit. Bovendien heeft u bij natuurbegraven geen kosten voor een grafornament of grafsteen.

Meer informatie over natuurbegraven?

Ondanks dat natuurbegraven nog maar relatief kort bestaat, heeft Tom van Dijk Uitvaarten ruime ervaring met het verzorgen van begrafenissen op een natuurbegraafplaats. Heeft u interesse? Bel ons gerust: 013-88 88 444. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden voor natuurbegraven in de regio.
begrafenis natuurbegraafplaats

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Lees ervaringen
van anderen

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Tom van Dijk Uitvaarten
(Aankomend) overlijden
Tom van Dijk Uitvaarten_aankomend overlijden
Onze werkwijze
Tom van Dijk Uitvaarten | Breda | Tom van Dijk en Rob van Tilburg
Begraven
Tom van Dijk Uitvaarten_Begraven