Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Na je dood iets terug doen voor de natuur? Het kan met ‘veraarden’

Mensen die op zoek zijn naar milieuvriendelijke en duurzame uitvaartvormen hebben er wellicht al eens wat over gelezen: veraarden. Veraarden is een innovatieve, duurzame benadering van lichaamsbehandeling na de dood, als alternatief voor het traditionele begraven en cremeren. Maar hoe gaat ‘veraarden’ eigenlijk in zijn werk, wat zijn de voor- en nadelen ervan en waarin verschilt veraarden van resomeren? Al deze vragen proberen wij middels dit nieuwsitem in het kort te beantwoorden.

Wat is veraarden?

Veraarden -ook bekend als humaan composteren- is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van een overledene geleidelijk wordt omgezet in vruchtbare grond. Dit transformatieproces vindt plaats in een gebouw, in een afgesloten cabine of speciale cocon.

In plaats van gecremeerd of begraven te worden in een kist, wordt bij veraarden het naakte lichaam van de overledene in een bed van organisch materiaal gelegd, zoals hooi en stro, dat koolstof bevat en het lichaam helpt verteren. Na ongeveer veertig dagen worden de nog resterende botten verfijnd en resteert zo’n 150 liter vruchtbare aarde, ook wel humus of compost genoemd, met voedingsstoffen die de bodem verrijken en kunnen bijdragen aan de groei van bomen, planten of bloemen, nieuw leven dus.

veraarden, een innovatieve en duurzame uitvaartvorm

Wat zijn de voordelen van veraarden?

  • Milieuvriendelijk: Veraarden is aanzienlijk milieuvriendelijker dan traditionele begrafenissen en crematies, omdat het geen schadelijke chemicaliën of uitstoot met zich meebrengt;
  • Natuurlijke groei: De vruchtbare grond die resulteert na het transformatieproces draagt bij aan de natuurlijke groei van flora. Zo vormen we een onderdeel van de natuurlijke kringloop en kunnen we na ons leven nog iets herstellen voor de aarde;
  • Emotionele betekenis: Sommige mensen vinden troost in het idee dat hun overleden dierbare bijdraagt aan nieuw leven in de natuur en zo ook een stukje voortleeft;
  • Ruimtebesparing: Veraarden vereist enkel tijdens het transformatieproces ruimte, daarna niet meer. Ook zijn er geen permanente grafstenen of mausolea voor nodig.

En de nadelen van veraarden…

  • Regelgeving: Veraarden is in Nederland nog niet toegestaan volgens de huidige Wet op de Lijkbezorging. Een nieuw wetsontwerp waarbinnen veraarden (net als resomeren) wel mogelijk moet zijn, dient nog besproken te worden door de Tweede Kamer. Gezien de demissionaire staat van het kabinet nu, is het echter niet ondenkbaar dat dit doorgeschoven gaat worden naar een volgend kabinet;
  • Nieuwe rituelen vereist: Bij veraarden is het lichaam naakt, wat vraagt om een ander afscheidsritueel dan bij begraven of cremeren. Ook zal er nog een vorm gevonden moeten worden voor wat je na de veertig dagen doet met de aarde die resteert.

Waarin verschillen veraarden en resomeren van elkaar?

Naast veraarden is er inderdaad nog een andere optie voor een duurzaam afscheid, namelijk resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse. Hoewel beide methoden milieuvriendelijke en duurzame benaderingen van lichaamsbehandeling betreffen, zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen veraarden en resomeren.

  • Bij resomeren is er geen sprake van een natuurlijke afbraak van het lichaam zoals bij veraarden, maar volgt men een chemisch proces: het onderdompelen van het lichaam van de overledene in een verwarmde, alkalische oplossing, wat de ontbinding van het lichaam versnelt;
  • Waar veraarden bijdraagt aan de natuurlijke groei van flora en zo biodiversiteit kan bevorderen, is resomeren milieuvriendelijk omdat het geen schadelijke uitstoot of chemicaliën produceert en er minder energie wordt verbruikt in vergelijking tot bij een crematie;
  • Resomeren gaat veel sneller dan veraarden en duurt hooguit drie tot vier uur. Bovendien resulteert het net als een crematie in een asachtige substantie. Daarmee ligt resomeren veel dichter bij cremeren dan veraarden.

Veraarden… een innovatief en duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Kortom, veraarden biedt -net als resomeren- een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor de traditionele methoden van lichaamsbehandeling na de dood: begraven en cremeren. In Duitsland en de Verenigde Staten wordt veraarden al succesvol in de praktijk gebracht. Laten we hopen dat de Nederlandse politiek ook snel groen licht geeft voor duurzame uitvaartvormen als veraarden en resomeren en wij hen hierin kunnen volgen.

veraarden_kringloop van het leven

Uiteraard houden wij u op de hoogte van relevante ontwikkelingen inzake duurzame uitvaarten, resomeren en veraarden, en beantwoorden intussen graag alle vragen die u heeft. Neem gerust contact met ons op via onze website of bel: (013) 88 88 444.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter