Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Het kan ook anders… | 7 tips voor een unieke uitvaart

Regelmatig vraagt een familie ons tijdens het regelen van de uitvaart: “Wat is eigenlijk gebruikelijk?” of “Wat doen de meesten?”. En dat is niet raar, want zorgen voor een mooi afscheid is het laatste wat je voor iemand kunt doen. Dus, dat moet gewoon goed zijn. Wij adviseren u echter, hoe moeilijk het misschien ook is, om te proberen los te laten wat anderen doen en vinden. Denk eens puur vanuit degene die is overleden. Wat zou het beste bij hem of haar passen?

Let wel, dat kan evengoed een traditionele kerkelijke uitvaart zijn of een afscheidsdienst bij het crematorium, als dat het meest passend is. Maar het kan ook anders… Aan de hand van het gesprek dat wij naar aanleiding van een overlijden hebben, denken wij graag met u mee en reiken u vervolgens de opties aan waarvan wij denken dat deze heel goed bij u en de overledene zouden kunnen passen. De uiteindelijke keuze maakt u vervolgens uiteraard zelf.

Hieronder geven wij u 7 tips die u kunnen helpen om de uitvaart op een unieke en persoonlijke wijze vorm te geven. Om alvast eens over na te denken…

1. Ga voor een locatie waar de overledene graag was

De meeste uitvaarten tegenwoordig vinden plaats bij een crematorium en -vanwege de ontkerkelijking- in steeds mindere mate in de kerk. Een uitvaart kun je echter ook op tal van andere locaties organiseren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een prachtige locatie midden in het groen voor een natuurliefhebber? In een lokaal theater zoals ‘De Avenue’ in Breda, ‘De Cammeleur’ in Dongen of ‘De Leest’ in Waalwijk? In een café of restaurant waar de overledene regelmatig kwam? Of gewoon thuis in eigen huis of tuin? Opties genoeg. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze en het realiseren ervan.

Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart

2. Betrek familie, vrienden en andere genodigden bij het afscheid

Tijdens een uitvaart nemen de aanwezigen afscheid van iemand die veel voor hen heeft betekend. Dat doet iedereen op eigen wijze, meestal in gedachten. Je kunt mensen echter ook vragen om bijvoorbeeld een herinneringskaartje te schrijven en ter plaatse in een grote herinneringsboom op te hangen. Of ieder een onverpakte bloem mee te laten nemen die qua kleur of soort bij de overledene past. Hiermee kan voorafgaand aan de afscheidsdienst één of enkele grote boeketten worden gemaakt die bij de overledene worden geplaatst. Een mooie gelegenheid voor de genodigden om al voor de uitvaart stil te staan bij wie de overledene was en wat hij of zij voor hen betekend heeft.

En vergeet ook de kijkers via de livestream niet. Nodig hen uit om ook thuis een kaarsje voor de overledene te branden tijdens de viering of een appje te sturen naar het telefoontoestel van de overledene dat op of bij de kist ligt.

3. Stem het moment van de uitvaart af op de gewenste sfeer

Wat voor sfeer wilt u eigenlijk tijdens de uitvaart? Stem daar gerust de hele setting op af door bewust te kiezen voor een opstelling van stoelen of banken achter elkaar of juist een u-vorm of kring om de overledene heen. Zeker bij een kleiner gezelschap kan dat laatste heel passend en intiem zijn doordat u elkaar allemaal kunt aankijken.

Ook het tijdstip waarop de uitvaart plaatsvindt hangt samen met de gewenste sfeer. Een afscheid ’s ochtends laat zich uitstekend combineren met een traditionele koffietafel met Brabants worstenbrood. Wilt u echter liever met alle aanwezigen proosten op het leven van uw dierbare en informeel samen zijn, dan leent de middag zich daar natuurlijk veel beter voor.

Tom van Dijk Uitvaarten | Proosten op het leven

4. Kies een kist, mand of opbaarplank met wade die bij uw dierbare past

De variëteit aan uitvaartkisten is tegenwoordig gigantisch. Ze zijn er in allerhande uitvoeringen en gemaakt van verschillende materialen, van heel eenvoudig tot uiterst luxe. Steeds vaker zien we dat de gekozen kist vervolgens nog persoonlijker gemaakt wordt door er op te schrijven, tekenen, schilderen en/of foto’s te plakken. U kunt uiteraard ook zelf een uitvaartkist maken en deze bijvoorbeeld voorzien van zachte, eigen bekleding.

Of kiest u toch liever voor een mand of een opbaarplank met een wade? Door de keuze van materialen, kleuren en motieven creëert u echt iets unieks dat veel kan zeggen over de overledene.

5. Maak gebruik van live muziek

Voor, tijdens en na de uitvaartceremonie kun je muziek laten horen waar iemand van hield of waar de nabestaanden bepaalde herinneringen aan hebben. Maar overweeg ook eens om een live muzikant en/of zanger(es) passende muziek te laten maken tijdens de uitvaart. We ervaren het zelf bij bruiloften of andere bijeenkomsten: live gezongen of gespeeld komt muziek anders, intenser binnen dan wanneer deze vanaf CD wordt afgespeeld. Dus, waarom niet bij een uitvaart? En mogelijk speelt één van de familieleden of vrienden al jarenlang een instrument en kan die een bepaald lied ten gehore brengen.

Tom van Dijk Uitvaarten | live uitvaartmuziek Yvon

6. Zeg het met bloemen en persoonlijke accessoires

Vaak zetten we de persoon die we moeten missen nog graag één keer in de bloemen. Dat kan in de vorm van een rouwstuk of -krans, maar ook met een mooi boeket in een vaas. Wanneer u daarin een symbool of voorwerp laat verwerken dat typisch was voor de overledene, zoals een voetbal, brandweerwagen, stok kaarten of breinaald, maakt dat het meteen een stuk persoonlijker.

Ook kunt u de locatie waar de uitvaart plaatsvindt verder aankleden met dit soort voorwerpen en zo een extra persoonlijk tintje geven. En wat te denken van een foto expositie waar mensen na de uitvaart nog even langs kunnen lopen om zo herinneringen op te halen?

7. Overweeg met een eigen auto te rijden, op een uitvaartmotor, in een uitvaarttruck of -bus

Sommige mensen vinden het prachtig als zo’n blinkende, zwarte auto voor komt rijden en de overledene op statige wijze naar het crematorium of de begraafplaats brengt. Anderen kiezen liever voor een vervoermiddel waar de overledene zelf vaak mee reed. En ze zijn er allemaal: de uitvaartfiets, -motor, -vrachtwagen en -koets.
Met een uitvaartbus begeleidt u met z’n allen de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden.

Tom van Dijk Uitvaarten | Uitvaartmotor

Heeft u zelf nog een goede tip voor een unieke en persoonlijke uitvaart?

Delen is vermenigvuldigen. Dus, heeft u zelf nog een goed idee of iets wat u een keer gezien heeft en anderen kunt aanraden. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen aan ons? Bel ons gerust: (076) 55 55 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter