Bel bij vragen of overlijden
(dag en nacht bereikbaar)
Tilburg :
Breda :
Oosterhout :
jaar ervaring
voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding
vertrouwde gezichten
ruim 10 jaar ervaring
1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding
2 vertrouwde gezichten
Het is vaak de eerste en zeker de meestgestelde vraag wanneer uitvaartwensen te sprake komen. De keuze voor cremeren of begraven is dan ook een belangrijke en heel persoonlijk. Op deze pagina zetten we de specifieke kenmerken van cremeren voor u op een rij zodat u hopelijk een goede afweging kunt maken. Lees daarnaast ook de regionale informatie over een crematie in Tilburg, Breda, Oosterhout en Waalwijk.
Wist u dat inmiddels maar liefst twee derde van alle uitvaarten in Nederland een crematie betreft? Eén van de belangrijkste afwegingen voor mensen is dat cremeren doorgaans voordeliger is dan begraven. Zo hoeft er voor een crematie bijvoorbeeld geen graf gedolven te worden en gelden er geen (terugkomende) kosten voor grafrechten. Ook vinden sommige mensen het een prettig idee dat hun nabestaanden niet belast worden met het regelmatig onderhouden van het graf.
Het crematieproces wordt doorgaans direct na de uitvaartdienst gestart. Steeds vaker zie je dat familieleden daarbij aanwezig willen zijn, vanuit het idee dat zij er zo tot het laatst toe voor hun overledene dierbare zijn geweest. Iets wat zeker kan helpen bij de rouwverwerking. Bij twijfel raden wij een familie altijd aan om in ieder geval op voorhand te kiezen voor deze door het crematorium geboden optie. Op het moment dat het zover is, kunt u dan uw gevoel laten spreken en alsnog bepalen of u er wel of niet daadwerkelijk bij wilt zijn. Er vanaf zien kan namelijk altijd nog, omgekeerd van mening veranderen echter niet.
Wanneer u besluit níet mee te gaan naar de crematieruimte, neemt u afscheid van uw dierbare in de aula. Doorgaans doet u dit als laatste, nadat alle overige aanwezigen de aula verlaten hebben, al kiezen sommige nabestaanden juist bewust om als eerste afscheid te nemen en de zaal te verlaten. Uiteraard regelen wij de crematie precies zoals u dat wenst.
Vaak wel, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het grote voordeel hiervan kan zijn, dat er geen rouwauto ingezet hoeft te worden om de overledene na de uitvaart naar het crematorium toe te brengen. Wanneer de condoleance eveneens bij het crematorium wordt gehouden, hoeven bovendien de bezoekers zich na de uitvaartdienst hiervoor niet meer te verplaatsen.
Wel belangrijk voor u om te beseffen, is dat de meeste crematoria nog met vaste tijden werken. Dit betekent in de praktijk dat u voor de afscheidsdienst maximaal een uur gebruik kunt maken van de aula. Denkt u meer tijd nodig te hebben vanwege de hoeveelheid sprekers en/of muziekstukken of het aantal gasten dat u verwacht dat afscheid komt nemen? Dan kunnen wij dit vooraf voor u overleggen met het crematorium en kijken of het mogelijk is om, tegen een meerprijs, de aulatijd te verlengen.
Wanneer u ervoor kiest om de uitvaartdienst niet bij een crematorium te houden, heeft u de beperking qua lengte van de uitvaart niet. De belangrijkste reden voor nabestaanden om te kiezen voor een andere locatie is echter dat de overledene bij leven ‘iets’ met een specifieke locatie of omgeving had. Dat kan een oude kapel zijn waar hij/zij regelmatig een kaarsje op stak, een lokaal cultureel centrum of theater waar specifieke festiviteiten of voorstellingen werden bijgewoond, of gewoon een omgeving die helemaal bij de overledene past, zoals een groot industrieel pand of juist een locatie gelegen midden in een bosrijke omgeving.
Ook thuis, in huis of buiten in de tuin, op het voetbal- of hockeyveld of midden in de wei is het mogelijk om een afscheidsviering te houden. De keuze van de locatie is vooral afhankelijk van de gewenste sfeer en de grootte van het gezelschap dat u verwacht, maar natuurlijk ook van het beschikbare budget. Wij bespreken graag de verschillende opties met u in Tilburg, Breda, Oosterhout, Waalwijk of daarbuiten.
In een crematieoven past precies een kist. De standaardtemperatuur ervan bedraagt op het moment dat het crematieproces gestart wordt, rond de 1000 graden Celsius. De feitelijke verbranding, het cremeren, duurt ongeveer één tot anderhalf uur afhankelijk van de omvang van het lichaam van de overledene.
De oven van een crematorium wordt aangestuurd via een computer. Voordat het crematieproces start, controleert één van de medewerkers van het crematorium de identiteit van de overledene aan de hand van het registratienummer op de papieren van de uitvaartverzorger en op de kist. Indien deze overeenkomen, kan tot cremeren worden overgegaan.
Vervolgens wordt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op de kist gelegd dat mee de oven ingaat. Hierdoor kan de as achteraf altijd worden geïdentificeerd. Wanneer er familie bij de start van de crematie aanwezig is, zal de crematoriummedewerker vragen of één van hen het steentje op de kist wil leggen.
Zodra de crematie is afgerond, wordt de as verzameld en in een aspan gedaan om af te koelen. Een paar uur later worden alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen middels een magneet uit de as gehaald. Een zogeheten cremulator maalt vervolgens de as fijn, waarna deze in een asbus wordt gedaan.
Mensen die geen uitvaartdienst willen óf die ervoor kiezen om de afscheidsviering op een andere locatie dan het crematorium te houden, maken gebruik van de mogelijkheid voor een zogenaamde ‘technische crematie’. Hiermee wordt een crematie bedoeld waarbij de overledene zónder voorafgaande bijeenkomst in het crematorium wordt gecremeerd.
Wanneer de afscheidsviering elders plaatsvindt, begeleidt vaak (een deel van) de familie, direct na de viering óf na de condoleance, de overledene in een rouwauto naar het dichtstbijzijnde crematorium. Bij sommige crematoria kan de familie ook bij een technische crematie, tegen een meerprijs, hun dierbare nog mee wegbrengen tot in de crematieruimte. Bij andere crematoria wordt deze mogelijkheid niet geboden en dient de familie bij een speciale ingang of in een aparte ruimte van het crematoriumgebouw als laatste afscheid te nemen.
In Tilburg en omgeving vinden de meeste crematies plaats bij Crematorium Tilburg aan de Karel Boddenweg 5 (vlakbij de Reeshof). Dit crematorium beschikt over vijf aula’s met ieder een verschillende sfeer en grootte, waaronder zelfs een heus ‘grand café’. Daarnaast is het van maart tot en met november mogelijk om gebruik te maken van een (overkapte) afscheidslocatie buiten in het Afscheidspark.
Andere opties voor een crematie in regio Tilburg zijn crematorium DELA Hilverdael (in Diessen) of crematorium DELA Seterse Heide (in Oosterhout), beiden met één aula en een restaurant voor de condoleance of een informeel samenzijn na afloop.
In Breda kiezen de meeste mensen voor Crematorium Zuylen aan de Tuinzigtlaan 11, direct gelegen naast de begraafplaats. Crematorium Zuylen beschikt over drie aula’s van verschillende groottes. De keuze is vooral afhankelijk van de grootte van de groep die u verwacht.
Crematorium Zegestede in Roosendaal ligt eveneens direct naast de gelijknamige begraafplaats en beschikt over twee aula’s. Eén in het crematorium zelf en de andere in afscheidslocatie ‘De Vier Jaargetijden’ ernaast.
Oosterhout heeft sinds 2015 haar eigen crematorium, namelijk het reeds genoemde crematorium DELA Seterse Heide (voorheen Huis van Brabant), gelegen nabij de snelweg A27 (Breda – Utrecht, afslag Oosterhout-Zuid). Dit crematorium biedt nabestaanden altijd het alleenrecht op haar pand, zodat u geen andere families tegenkomt op de tijd die u gereserveerd heeft.
Vanuit Waalwijk tenslotte gaan de meeste mensen naar crematorium DELA Maaslanden in Nieuwkuijk of naar Crematorium Tilburg.
Wettelijk is bepaald dat de as tot een maand na de crematie in het crematorium moet blijven. Daarna mogen de nabestaanden de as ophalen.
Sommige mensen biedt het troost om een tastbare herinnering in huis te hebben en kiezen er daarom voor om (een deel van) de as te bewaren in een urn of in een as sieraad. Anderen kiezen ervoor de as uit te strooien of alsnog te begraven. De mogelijkheden zijn tegenwoordig bijna oneindig. Wij bespreken graag de verschillende opties met u.
Wanneer u kiest voor een urn vindt u op internet tal van aanbieders. Urnen zijn er tegenwoordig ook in tal van formaten, vormen, kleuren en materialen. U kunt zelfs uw eigen ontwerp maken. Wat voor urn u kiest, hangt voor een groot deel af van de plaats die de urn krijgt, in huis, in een speciaal urnengraf of in een urnenmuur. Dus, kijkt u vooral rustig om vervolgens weloverwogen te bepalen wat het beste bij u en uw overleden dierbare past.
As kan ook worden bewaard in een sieraad, al dan niet gegraveerd met bijvoorbeeld een naam of datum, of zelfs verwerkt in een as-tatoeage. Zo kunt u uw dierbare altijd bij u dragen. Met verschillende technieken kunnen asresten ook verwerkt worden tot glassieraden of zelfs asbeelden van glas. Niemand die kan zien of het om een as sieraad of een kunstwerk gaat. U bepaalt zelf of u dat aan iemand wil vertellen of niet.
Wie van kunst houdt, kan as ook laten verwerken in een schilderij. In dat geval wordt de verf vermengd met de as van de overledene. U kunt het ontwerp van zo’n schilderij zelf bepalen of misschien zelfs eigenhandig het schilderij maken als u creatief bent.
Met de nieuwste technologie kunt u overigens ook een 3D-print laten maken van uw dierbare. Dit kan op een urn of een glasobject. Ook kunt u er een borstbeeld van laten maken, deze een mooie plek geven en hierin/-bij de as bewaren.
Voor het verstrooien van as zijn eveneens verschillende mogelijkheden. Vaak heeft een crematorium een eigen strooiveld, maar u kunt ook denken aan uitstrooien op zee of op het IJsselmeer. U kunt daarbij zelf meevaren en bij de verstrooiing aanwezig zijn of opdracht geven de as zonder u te verstrooien.
Wanneer u as wilt verstrooien in een rivier, kunt u hiervoor toestemming vragen aan Rijkswaterstaat.
Ook op het land mag je op veel plekken as uitstrooien. Iedere gemeente stelt hiervoor echter eigen regels op. Dus, vraag vooraf altijd eerst even bij de gemeente na wat wel en niet mag. Als je de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente, moet je hiervoor aan de betreffende grondeigenaar om toestemming vragen.
Voor iemand die hield van de natuur kan het een mooie gedachte zijn om (een deel van) de as in het bos uit te strooien. Bij gedenkbos De Spinder in Loon op Zand kunt u as uitstrooien of begraven, maar ook een gedenkboom planten. Door het planten van zo’n boom creëer je een eigen persoonlijke gedenkplek dat je naar eigen inzicht kunt inrichten. Wilt u in een ander bos as verstrooien, dient u eerst Staatsbosbeheer om toestemming te vragen.
As mag ook in eigen tuin worden verstrooid of begraven. Houd er bij het begraven wel rekening mee dat de urn in zijn geheel begraven moet worden. En dat de as niet los in de urn zit, maar gesloten in een asbus of ashoes met de naam en het crematoriumnummer erop die twintig jaar lang leesbaar moeten blijven. Zo kunnen eventuele nieuwe bewoners die de urn later in de tuin vinden, deze bij het crematorium afgeven.
Een andere bijzondere laatste reis die u uw dierbare kunt geven is door de as op grote hoogte vanuit een vliegtuig te verstrooien. Nabestaanden kunnen eventueel meevliegen of vanaf de grond meekijken. En wat te denken van het wegschieten van de as als vuurpijl? Met de as van André Hazes is dit destijds al gedaan. Overigens mag asverstrooiing per pijl alleen vanaf locaties aan de Nederlandse kust, in de richting van de zee.
U ziet het, ook de mogelijkheden voor verstrooien van as zijn legio.
Postadres
John F. Kennedylaan 6
4811 ET Breda
Telefoon
Tilburg :
Breda :
Oosterhout :