Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

De 8 meestgestelde vragen over resomeren

In de toekomst komt er waarschijnlijk naast begraven en cremeren een extra optie, namelijk resomeren. Wij leggen u uit wat dit precies inhoudt.

In ons land zijn in principe drie opties na een overlijden: een begrafenis, een crematie of het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. ‘In principe’ omdat ook een combinatie, als eerst cremeren en daarna begraven, mogelijk is. Een vierde optie zit er echter binnen afzienbare tijd aan te komen, te weten: resomeren. Maar resomeren, wat is dat eigenlijk?
In dit nieuwsbericht zetten wij voor u de acht meestgestelde vragen over resomeren op een rij en proberen wij deze zo helder mogelijk te beantwoorden.

1. Wat is resomeren?

Resomeren is een milieuvriendelijker alternatief voor begraven en cremeren. Door middel van een chemisch proces wordt het lichaam van de overledene opgelost in een resomeermachine of resomator. Dat gebeurt in een vloeistof, meestal kaliumhydroxide vermengd met heet water en duurt drie tot vier uur. Dit proces wordt ook wel alkalische hydrolyse genoemd.
De betekenis van resomeren is eigenlijk het lichaam opnieuw geboren laten worden. Het komt namelijk van het Griekse woord ‘resoma’, wat hergeboorte van het lichaam betekent. Resomatie wordt ook wel eens een watercrematie genoemd, hoewel die term niet helemaal correct is. Er wordt immers niet alleen water gebruikt, maar ook een andere stof om het lichaam op te lossen.
Resomeren zal een milieuvriendelijk alternatief zijn voor het huidige begraven en cremeren, omdat het minder energie kost en er minder schadelijke stoffen in het milieu vrijkomen.

Resomeren zal een milieuvriendelijk alternatief zijn voor het huidige begraven en cremeren.

2. Hoe gaat resomeren in zijn werk?

Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene in een speciale wollen kist of een doek van afbreekbaar materiaal gelegd. Na de uitvaart legt men het lichaam in die wollen kist of het doek in een afgesloten stalen drukvat. Vervolgens wordt bepaald hoeveel vloeibare stof (kaliumhydroxide) en water nodig is om het lichaam op te lossen. Daarna worden de vloeistoffen gemengd en in het drukvat gepompt. De temperatuur van de vloeistof ligt rond de 180 graden Celsius.
Na ongeveer drie tot vier uur is het lichaam ontbonden. De overgebleven botten zijn zo broos dat deze vermaald kunnen worden tot poeder. Net als de as bij cremeren kan na het oplossen van het lichaam dit poeder vervolgens door de nabestaanden bewaard worden in een urn of uitgestrooid worden.
De vloeistof die overblijft na het resomeren wordt tot slot via de normale waterzuiveringsinstallaties verwerkt en gezuiverd.

3. Hoe milieuvriendelijk is resomeren?

Volgens onderzoek van TNO is resomeren zeker milieuvriendelijker dan begraven en cremeren, omdat er geen sprake is van directe uitstoot van broeikasgassen (CO2), enkel indirecte uitstoot welke zo’n zeven keer lager is dan bij cremeren. Ook komt er geen fijnstof vrij en is er minder water en ruimte nodig. Bovendien kan de normale uitvaartkist worden hergebruikt, omdat deze niet meegaat in de resomator, wat zowel in kosten als grondstoffenverbruik scheelt.
Hoe milieuvriendelijk resomeren uiteindelijk zal zijn, hangt af van de regels en richtlijnen die de overheid gaat opleggen en van de mogelijkheden om de chemische vloeistof duurzaam te produceren.

Uit een onderzoek van TNO (aug. 2011) blijkt dat resomeren in vergelijking tot begraven of cremeren een significante milieubesparing oplevert.

4. Wat zijn de kosten van resomeren?

De kosten van het resomeren van een lichaam zullen voor een groot deel afhangen van de milieueisen en regelgeving die de overheid zal stellen. De verwachting is echter dat resomeren ongeveer evenveel zal kosten als een crematie en daarmee goedkoper wordt dan begraven. De uitvaartkosten bij resomeren zullen gemiddeld tussen de €4.000 en €8.000 uitkomen. Uiteraard is dit afhankelijk van de wensen van de overledene ten aanzien van de uitvaart zelf. Als resomeren toegestaan wordt, zullen de kosten voor resomeren hoogstwaarschijnlijk ook vergoed worden door de uitvaartverzekering. Voor de zekerheid kunt u dit bij uw verzekeraar navragen.

5. Is resomeren al toegestaan in Nederland?

Nee, resomeren is in Nederland nog niet toegestaan. Het kabinet is wel van plan om de Wet op
Lijkbezorging op korte termijn aan te passen, zodat resomeren in de nabije toekomst mogelijk wordt. Daarna verwachten we dat uitvaartondernemingen de mogelijkheid aan zullen bieden om te resomeren.
In sommige delen van Amerika en Canada is resomeren van mensen al toegestaan en ook reeds toegepast in enkele pilots. In andere delen van de wereld wordt de techniek wel al ingezet voor dieren.

6. Begraven, cremeren of resomeren?

Hoewel resomeren in Nederland nog niet mogelijk is, verwachten we dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn. Dat betekent dat er vanaf dan een extra keuze is voor wat er na uw overlijden met uw lichaam gaat gebeuren. U kunt nu al vastleggen, dat u uw lichaam wil resomeren als u komt te overlijden. Als resomeren is toegestaan wanneer u overlijdt, zal uw lichaam geresomeerd worden.

7. Is bij resomeren een uitvaart mogelijk?

Bij resomeren is zeker een uitvaart mogelijk. De uitvaart kan er hetzelfde uitzien als de uitvaartdienst bij een crematie. U kunt dus nog steeds de overledene in een kist bij de uitvaartdienst binnendragen en sprekers herinneringen aan de overledene laten ophalen. Daarnaast kiest u muziek en foto’s uit om het leven van uw dierbare te eren. Het enige verschil is dat na afloop van de dienst het lichaam van de overledene niet wordt gecremeerd of begraven, maar dat er een resomering van het lichaam plaatsvindt. De kist zal overigens niet geresomeerd worden, terwijl deze bij een crematie wel mee gecremeerd wordt.

8. Waar is resomeren mogelijk?

Op dit moment is resomeren in Nederland nog nergens mogelijk, omdat resomeren nog niet wettelijk is toegestaan in Nederland. De verwachting is echter dat dit in de toekomst zal veranderen. Waar resomeren dan mogelijk wordt, is nog niet bekend, maar de verwachting is dat dit mogelijk zal zijn bij crematoria of in speciale centra die gespecialiseerd zijn in resomeren.

Bekijk via onderstaande link ook een kort informatief filmpje over resomeren van NOS op 3:
https://nos.nl/video/2211850-zijn-we-toe-aan-een-nieuwe-optie-na-de-dood

Overige geraadpleegde bronnen:
NOS.nl
Uitvaart.nl
Uitvaartverzekering.nl
Uitvaartverzekeringwijzer.net

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsartikel nog vragen aan ons?
Bel ons gerust: (076) 55 55 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter