Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Rust en ruimte om goed afscheid te nemen...

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Rust en ruimte om goed afscheid te nemen...

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

ruim 10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

ruim 10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

UITVAARTMOGELIJKHEDEN > Afscheid nemen

Goed afscheid nemen… thuis of in een uitvaartcentrum

Goed afscheid nemen is erg belangrijk voor nabestaanden, juist in de dagen voorafgaand aan de uitvaart. Dit zijn namelijk de laatste momenten dat u uw overleden dierbare nog kunt zien en eventueel aanraken. Bovendien helpt het met eigen ogen zien van uw dierbare u om u te realiseren dat het overlijden een feit is. Dit is belangrijk voor uw rouwverwerking. Zeker wanneer iemand snel en/of onverwacht is overleden, kan dit van groot belang zijn.

Het is ook belangrijk u te realiseren dat na het overlijden er niet noodzakelijkerwijs meteen gehandeld hoeft te worden. Neemt u vooral eerst de tijd om bijvoorbeeld nog in alle rust bij uw dierbare te zitten of een familielid op de hoogte te brengen. Volgt u daarbij in eerste instantie uw gevoel. Mocht u liever toch eerst contact met ons opnemen, is dat natuurlijk altijd goed. Wij zullen u vervolgens vertellen wat u kunt verwachten en u vanaf dat moment stap voor stap begeleiden en adviseren bij de door u te maken keuzes.

“Welke mogelijkheden zijn er voor het opbaren van een overledene?”

Letterlijk betekent ‘opbaren’ het op een baar leggen van een overledene. Afhankelijk van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden gebeurt de opbaring in bed, op een opbaarplank of in een kist of mand.

Opbaren kan op verschillende plaatsen. Meestal kiest men voor een opbaring thuis of in een uitvaartcentrum in de buurt. Maar ook opbaren in een kerk, een clubhuis of bij een vereniging waar de overledene een speciale band mee had, is mogelijk.


    • Thuisopbaring
      Wanneer u kiest voor thuis opbaren, zal Tom van Dijk Uitvaarten een speciale koeling bij u laten bezorgen, om het lichaam en eventueel ook de ruimte waarin het lichaam verblijft te koelen. Dit is niet nodig wanneer u kiest voor thanatopraxie (ook bekend als ‘lichte balseming’). Hierbij wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht wat het ontbindingsproces tijdelijk vertraagt. Bijkomstig voordeel daarvan is dat het lichaam van de overledene er natuurlijker uitziet en minder koud en stijf aanvoelt.
      Voordeel van thuis opbaren is dat u de hele dag bij uw dierbare kunt zijn en familie en vrienden kunt ontvangen wanneer u dat wilt. Veelal wordt een thuisopbaring door de nabestaanden dan ook als persoonlijker ervaren dan het opbaren in een uitvaartcentrum. Bij een thuisopbaring komt dagelijks een medewerker van ons bij u langs om de koeling en de conditie van het lichaam te controleren en met u te bespreken hoe het gaat.
      Helaas is thuis opbaren niet altijd mogelijk en afhankelijk van de conditie van het lichaam en bijvoorbeeld de weersomstandigheden op dat moment. Ook opbaren op de kamer van de overledene in een verpleeg- of verzorgingshuis is niet altijd mogelijk. Wij bespreken graag de mogelijkheden hiervoor met u.

     

    • Opbaren in een uitvaartcentrum
      Alternatief voor het thuis opbaren is om uw dierbare over te laten brengen naar een uitvaartcentrum bij u in de buurt. Daar kunt u vervolgens, via ons, op afspraak uw dierbare bezoeken.
      Steeds vaker beschikken uitvaartcentra ook over één of meerdere zogenaamde 24-uurs familiekamers. Wanneer u daarvoor kiest, krijgt u een sleutel van de kamer waar uw dierbare is opgebaard. Daarmee kunt u op elk gewenst moment, zo vaak en zolang als u zelf wilt, uw overleden dierbare bezoeken. Bijna als thuis dus.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het opbaren in de regio Tilburg, Breda, Oosterhout, Waalwijk of daarbuiten? Bel ons gerust: 013 – 88 88 444.

“Wat houdt de ‘laatste verzorging’ van een overledene in?”

Kort na het overlijden vindt de zogenaamde laatste verzorging plaats. In de volksmond wordt dit ook wel eens ‘afleggen’ genoemd. Hierbij wordt het lichaam gewassen, geschoren en gekleed.

Steeds vaker zijn nabestaanden bij de laatste verzorging van hun dierbare aanwezig. Iets wat enorm kan helpen in het rouwproces. U bepaalt daarbij overigens zelf of en hoe u bij de laatste verzorging wilt helpen. Uiteraard vertellen wij u graag vooraf, op basis van onze ervaringen, wat u hierbij kunt verwachten.

“Wat houdt balsemen of thanotopraxie in?”

Zodra iemand is overleden, gaat het lichaam zich ontbinden. Bij lichte balseming (thanatopraxie) wordt een conserverende vloeistof in het vaatstelsel van de overledene ingebracht. Hierdoor wordt het ontbindingsproces met maximaal 10 dagen uitgesteld.

Door de ingebrachte vloeistof blijft het vochtgehalte op peil en behoudt het lichaam tijdens de opbaring zijn natuurlijke kleur. Met name wanneer de uitvaart nog even op zich laat wachten, vanwege overlijden in het buitenland of een familielid dat in het buitenland verblijft, kan thanotopraxie helpen om de periode tot aan de uitvaart te overbruggen.

Bijkomstig voordeel van thanotopraxie is dat er tijdens het opbaren geen koelapparatuur (met bijbehorend geluid) meer benodigd is. Wanneer iemand dan ook nog in bed ligt, lijkt het bijna alsof de overledene slaapt. Het lichaam voelt door de behandeling ook minder stijf en niet koud aan. Dit wordt vaak door nabestaanden als minder ‘eng’ beschouwd en kan hen daarmee helpen om goed afscheid te nemen.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
(Aankomend) overlijden
Tom van Dijk Uitvaarten_aankomend overlijden
Vooraf regelen
Tom van Dijk Uitvaarten_Vooraf regelen
Baby's en kinderen
Tom van Dijk Uitvaarten_Baby's en kinderen