Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

6 Tips om goed afscheid te nemen

Afscheid nemen van iemand is bewust voor de laatste keer bij die persoon zijn en daarna verder gaan. Wanneer dit iemand betreft die je dierbaar is en je enorm gaat missen, is dat natuurlijk erg moeilijk. Zeker bij een (aankomend) overlijden wat het afscheid onherroepelijk en definitief maakt. Toch is het juist dan erg belangrijk bewust en goed afscheid te nemen.

Hieronder leest u 6 tips om op een goede manier afscheid te nemen tijdens de dagen in aanloop naar de uitvaart toe en op de dag van de uitvaart zelf.

1. Kies ervoor om uw dierbare thuis of in een 24-uurs familiekamer op te baren

De dagen tussen het overlijden en de uitvaart zijn de laatste momenten dat u als nabestaande(n) nog bij uw dierbare kunt zijn, hem/haar zelfs nog kunt zien en aanraken als u dat wilt. Idealiter doet u dat natuurlijk op de momenten dat u daar zelf behoefte aan heeft. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun overleden dierbare thuis op te baren. Wanneer dit echter niet kan of onwenselijk is, omdat er onvoldoende ruimte voor is, de omgeving het geen prettige gedachte vindt of de aanloop van belangstellenden te belastend zou zijn, is opbaren in een uitvaartcentrum of een afscheidshuis een goed alternatief. Daar kunt u, wanneer u gebruik maakt van een zogenaamde 24-uurs familiekamer, zo vaak en zo lang bij uw overleden dierbare zijn als u zelf wilt. Bijna net als thuis dus.

2. Bereid de uitvaart zoveel mogelijk samen voor

Steeds vaker zien we dat nabestaanden zoveel mogelijk zelf willen doen ter voorbereiding op en tijdens de uitvaart. Wij juichen dit toe, want door zelf een actieve rol te vervullen, daalt in de aanloop naar de uitvaart toe het besef van het overlijden en naderende laatste afscheid op een natuurlijke wijze in. Bovendien zorgt het ‘iets om handen hebben’ voor een welkome, tijdelijke afleiding van het hebben en voelen van verdriet.

Daarnaast staan wij natuurlijk altijd paraat om u te begeleiden. Vanuit onze ervaring weten wij wat er wel en niet mogelijk is en reiken u graag verschillende alternatieven aan, zodat u goed kunt afwegen wat u wel en niet wilt. Ook geven we tijdig aan wat er verder nog bepaald of gedaan moet worden, zodat niets aan het toeval overgelaten of vergeten wordt.

Door praktische zaken aan ons uit handen te geven, heeft u als nabestaanden meer tijd en ruimte om samen herinneringen op te halen en liefde en steun bij elkaar te vinden. We zien dan ook vaak dat het samen voorbereiden van een uitvaart mensen (nog) dichter bij elkaar brengt en daarmee een heel waardevolle periode vormt.

Uitvaart in eigen hand ; samen zoveel mogelijk zelf doen - Tom van Dijk Uitvaarten

3. Geef kinderen een actieve rol

Ook voor kinderen is het overlijden van een dierbare en vervolgens de uitvaart erg ingrijpend. Kinderen kunnen daarop heel verschillend reageren. Sommige kinderen worden verdrietig, terwijl andere juist boos of heel stil zijn. Hoe hun reactie ook is, het is belangrijk kinderen te betrekken bij de uitvaart, om hen te vertellen en uit te leggen wat er is gebeurd is en nog gaat gebeuren. Zo leren kinderen namelijk dat de dood onderdeel is van het leven en het heel normaal is om verdriet te hebben.

Afhankelijk van de leeftijd en interesses van kinderen kunt u kinderen op verschillende manieren een actieve rol geven tijdens de uitvaart. Zo steken kleinkinderen vaak tijdens de uitvaart een kaarsje voor hun opa of oma aan, maar u kunt hen ook bellen laten blazen of veertjes op de kist laten leggen.

Klik hier voor meer voorbeelden van dingen die kinderen vóór of tijdens de uitvaart kunnen doen.

Kinderen een actieve rol geven bij de uitvaart - Tom van Dijk Uitvaarten

4. Plan de crematie of begrafenis gerust op een andere dag dan de uitvaartdienst

Meestal volgt een crematie of begrafenis direct na de uitvaartplechtigheid. Op zich logisch want je bent tenslotte al met z’n allen bij elkaar, vaak ook nog eens op de plek waar de crematie of begrafenis plaatsvindt. Als dit laatste echter niet zo is, kan het wenselijk zijn om de crematie of begrafenis niet aansluitend te houden, maar bijvoorbeeld een dag later. Op die manier hoef je namelijk als nabestaanden niet eerst weg om je dierbare naar het crematorium of de begraafplaats te begeleiden, maar kun je gewoon bij je gasten blijven, met hen napraten en herinneringen ophalen. De volgende dag kun je dan alsnog, inmiddels wat bekomen van de vele indrukken van de dag ervoor, heel bewust en in kleinere kring als laatste afscheid van je dierbare nemen.

Begrafenis in kleine kring, met enkel het gezin - Tom van Dijk Uitvaarten

5. Betrek ook de bezoekers bij de uitvaart

Soms spreken tijdens een uitvaart, behalve gezins- of familieleden, ook andere mensen die de overledene goed kenden. De ruimte hiervoor kan echter beperkt zijn. Om toch ook de andere aanwezigen bij de uitvaart te betrekken, kunt u hen vooraf in de rouwkaart vragen om bijvoorbeeld een bloem die hen doet denken aan degene die is overleden mee te nemen naar de uitvaart. Of een kaartje met daarop een specifieke herinnering beschreven.

En vergeet ook de mensen die via een livestream meekijken niet. Heet ook hen welkom en nodig ze bijvoorbeeld uit om thuis een kaarsje te branden. Zo biedt u iedereen de mogelijkheid om voorafgaand en tijdens de uitvaart bewust afscheid te nemen.

6. Leg de uitvaart vast op foto’s of film

Steeds vaker wordt er voor begrafenissen of crematies een professionele uitvaartfotograaf ingeschakeld. Een uitvaart is namelijk eenmalig en snel voorbij. Door de vele emoties is het niet vreemd als bepaalde dingen u achteraf blijken te zijn ontgaan. Bovendien zit de familie meestal vooraan en ziet daardoor niet wat er achter hen gebeurt. Een professionele uitvaartfotograaf heeft oog voor dingen die u anders ontgaan. Een laatste hand op de kist, een arm om een schouder, het licht dat zo prachtig door het raam op de kist schijnt.

Een fotoreportage van een begrafenis of crematie kan ook voor de rouwverwerking van onschatbare waarde zijn. Een foto album is namelijk snel gepakt en maakt het zo makkelijker voor u om met anderen over uw overleden dierbare en de uitvaart na te praten.

Met een opname van de afscheidsviering op USB kunt u ook alle toespraken en muziek later nog eens terug zien en horen. Zeker als er kleine kinderen zijn, is dat ideaal. Wanneer ze ouder zijn, kunt u hen dan namelijk de foto’s en/of de film van de uitvaart nog een keer laten zien, om zo de herinnering levend te houden.

Een uitvaartfotograaf heeft oog voor dingen die u anders ontgaan - Tom van Dijk Uitvaarten

Heeft vragen naar aanleiding van dit artikel?

Laat het ons gerust weten! U kunt ons bellen op: (013) 88 88 444., mailen aan: info@tomvandijkuitvaarten.nl of een appje sturen via deze site.

Wilt u alvast eens nadenken over uw eigen afscheid? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend onze uitvaartwensengids aan. U kunt hierin lezen waar u aan moet denken en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Bovendien kunt u meteen aangeven wat uw wensen zijn, zodat uw nabestaanden later zich geen zorgen hoeven te maken of ze het wel goed doen.

> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter