Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

5 Redenen voor het inschakelen van een uitvaartfotograaf

“Een uitvaart fotograferen? Dat doe je toch niet…”. Het is de eerste reactie die mensen soms geven wanneer het onderwerp ‘uitvaartfotografie’ ter sprake komt. En op zich is dat niet zo vreemd. Wij associëren fotografie namelijk vooral met leuke, positieve gebeurtenissen of momenten zoals er op uit gaan, een vakantie, bruiloft of feestje. Want waarom zou je later nog herinnerd willen worden aan een droevig iets als een uitvaart?

Hoe logisch die vraag misschien ook klinkt, zijn er toch een aantal wezenlijke redenen voor nabestaanden om professionele foto’s van een uitvaart te laten maken. Wij zetten ze hieronder graag voor u op een rij, geïllustreerd met een aantal uitvaartfoto’s uit de praktijk als voorbeeld (met toestemming van en dank aan de betreffende families).

1. Nog eens terugkijken

Doorgaans zit er ongeveer een week tussen het moment van overlijden en de uitvaart. In deze week leven nabestaanden enorm toe naar de dag van de uitvaart en steken zij doorgaans veel tijd en energie in de voorbereidingen. Van de keuze van de uitvaartlocatie, de uitvaartkist, -mand of wade, rouwkaart en bloemen tot het bepalen van de muziek, het maken van een fotopresentatie en het schrijven van een afscheidsspeech.

De uitvaart zelf beleven nabestaanden vervolgens vaak in een roes, vanwege de spanning en emotie. Hierdoor kunnen zij zich soms na afloop hele stukken van de uitvaart gewoonweg niet meer herinneren. In dat geval is het fijn een album met foto’s te hebben, om de dag op een later moment nog eens te herbeleven. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor kinderen die te jong zijn om er nadien nog herinneringen aan te hebben of kinderen die er vanwege hun jonge leeftijd niet bij zijn.

Een grootse uitvaart bij Ingenhousz Breda…
Of een intiem afscheid bij ’t Appeltje in Bergen op Zoom.

2. Zien wat je anders niet ziet

Meestal zit de familie van de overledene op de eerste rij, waardoor zij niet zien wie er achter hen zit en wat daar gebeurt. Een professionele uitvaartfotograaf heeft een scherp oog voor de ‘kleine’ gebeurtenissen -een lach en een traan, een twinkeling in de ogen of omhelzing- die vaak achteraf voor de nabestaanden van grote waarde blijken te zijn. Deze maken namelijk zichtbaar wat de overledene voor anderen heeft betekend, dat het verlies ook op hen een enorme impact heeft en de familie dus niet alleen staat in haar emotie.

Met twinkelende ogen luistert haar broertje naar het geheim van de bellenblaasbrievenbus…
…verteld door ritueelbegeleider Rob van Tilburg.
En dan is het tijd om te oefenen met bellenblazen

3. Delen met anderen

Een album met foto’s van de uitvaart is niet alleen bedoeld om zelf de dag nog een keer te herbeleven, maar ook om achteraf te laten zien aan anderen die er die dag niet bij konden zijn. Wanneer een album binnen handbereik ligt, is het tijdens een gesprek zo gepakt. Dat maakt het voor nabestaanden makkelijker om het er nog eens met anderen over te hebben, waardoor de foto’s hen veel troost kunnen bieden.

Dierbare herinneringen ophalen…
En dan samen proosten op het leven.

4. Memorabele foto’s gegarandeerd

Een uitvaart doe je maar één keer en moet dus meteen goed zijn. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de foto’s die tijdens de uitvaart gemaakt worden. Sfeer is echter bij een uitvaart erg belangrijk en daardoor het licht niet altijd optimaal om te fotograferen. Een uitvaartfotograaf beschikt echter over de juiste apparatuur en vaardigheden om, zonder te flitsen, toch kwalitatief goede, scherpe foto’s te maken. Dat is een geruststellende gedachte.

Wilt u graag dat de uitvaartfotograaf ook vooraf al foto’s maakt, bijvoorbeeld bij het sluiten van de kist en het vertrek vanaf huis of het uitvaartcentrum, of juist niet? Voor een uitvaartfotograaf is het prettig om vooraf uw wensen te kennen. Hij/zij weet vanuit zijn/haar ervaring precies hoe daar rekening mee te houden en die momenten vast te leggen die u graag na afloop terug wilt zien.

Haar moeder leest nog één laatste keer een verhaaltje voor het slapengaan voor uit ‘Dikkie Dik’.
Aan het einde speelt zijn vader ‘The last post’ op trompet als eerbetoon aan hem.

5. Vertrouwen op de professionaliteit van de fotograaf

Een professionele uitvaartfotograaf weet welke foto’s essentieel zijn om een goed en volledig beeld van de uitvaart te schetsen en heeft bovendien vanuit zijn/haar expertise en ervaring een haarscherp oog voor momenten of inkijkjes waar iemand anders niet aan zou denken. Ook weet een uitvaartfotograaf precies hoe zo onopvallend mogelijk aanwezig te zijn, waardoor de aanwezigen niet afgeleid worden van waar zij voor komen.

Een laatste groet schrijven op de kist…
…met respect uitgeleide doen.

Wilt u gebruikmaken van een uitvaartfotograaf? Wij adviseren u graag bij de keuze van een uitvaartfotograaf die qua stijl van fotografie bij u past en de gewenste sfeer overbrengt.

Bel ons gerust: (013) 88 88 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Fotografie: Nina Crebas

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter