Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

7 Tips om te besparen op de kosten van een uitvaart

Alles word steeds duurder. In mei van dit jaar lagen de prijzen in Nederland al gemiddeld 10,2 procent hoger dan vorig jaar. Vooral de energieprijzen zijn enorm gestegen, maar inmiddels werkt dit door in bijna alles. En het is nog maar de vraag of de prijzen ooit nog op het oude niveau terugkomen. Dus, moeten we daar maar aan wennen? Of kunnen we ook iets doen om geld te besparen? In dit nieuwsbericht geven wij u een aantal tips hoe u kunt besparen op de kosten van een uitvaart.

Mensen schrikken vaak als ze zien of horen wat een uitvaart kost. En terecht, want een uitvaart is duur. Gemiddeld bedragen de uitvaartkosten tussen de 5 en 10.000 euro. Onder sommige kosten kom je ook niet uit, zoals de kosten van een crematie of begrafenis. Cremeren is echter wel een stuk minder kostbaar dan begraven, omdat je hierbij geen grafrechten betaalt en ook geen grafmonument nodig hebt.

Het totaalbedrag dat u betaalt voor een uitvaart is echter opgebouwd uit meerdere kostenposten. En daar valt zeker op te besparen, zonder afbreuk te doen aan iemands wensen, de beleving en waardigheid van de uitvaart.

Hieronder leest u een aantal tips om een uitvaart wat voordeliger te maken:

1. Wees selectief in het aantal mensen dat u uitnodigt

Eén van de eenvoudigste manieren om te besparen op de kosten van de catering, tijdens de condoleance na afloop, is minder mensen uit te nodigen. Ieder drankje en hapje dat genuttigd wordt kost tenslotte geld.

Toen corona zijn intrede deed golden er een tijdje beperkingen ten aanzien van het aantal mensen dat een uitvaart fysiek kon bijwonen. Nabestaanden zagen er vooraf vaak tegenop om te bepalen wie wel of niet uit te nodigen. Achteraf, is onze ervaring, vonden zij echter vaak juist het intiemere karakter van het afscheid veel mooier en waardevoller.

Bij een uitvaart in kleine kring wordt een deel van de rouwkaarten verstuurd met een andere tekst. De mensen die u niet uitnodigt om de uitvaart bij te wonen, kunt u wel de mogelijkheid bieden om via een livestream thuis te kijken. Zeker mensen die wat verder van de familie afstaan, vinden dit vaak juist ook prettiger.

Tom van Dijk UItvaarten_cremeren_crematorium

2. Overweeg een andere locatie voor het afscheid nemen en condoleren

De kosten van een locatie voor een afscheidsviering kunnen flink variëren. Zo betaal je bij een crematorium vaak niet alleen voor hetgeen er aan koffie, thee, broodjes, etc. genuttigd wordt, maar ook voor de tijd dat je gebruikt maakt van de koffieruimte.

Zeker als u besluit een afscheid in kleine kring te houden, kan het daarom goedkoper, maar ook mooier en persoonlijker zijn om de viering thuis, in eigen huis of tuin, te houden. Of bij familie of vrienden, of bij een vereniging waar u lid van bent. Hiermee bespaart u niet alleen op de kosten van de locatie, maar kunt u ook zelf zorgen voor een hapje en drankje na afloop. Dat scheelt natuurlijk behoorlijk.

3. Vraag uw gasten om ieder een bloem mee te nemen

Iemand letterlijk een laatste keer in de bloemetjes zetten. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar kan ook behoorlijk in de papieren gaan lopen.

Steeds vaker zien we dat een familie de gasten vraagt om een onverpakte bloem mee te nemen, van een specifieke soort en/of kleur, of juist volledig naar eigen inzicht wat het beste bij de overledene zou passen. In de ontvangstruimte steken de gasten de meegebrachte bloem in een vaas, waardoor als vanzelf een prachtig boeket ontstaat dat we voorafgaand aan het afscheid bij de overledene plaatsen. Persoonlijk en voordelig!

Tom van Dijk Uitvaarten | samengesteld rouwboeket voorbeeld 1
Tom van Dijk Uitvaarten | samengesteld rouwboeket voorbeeld 2

4. Kies voor een eenvoudige kist

Uitvaartkisten zijn er in allerlei uitvoeringen: modern, traditioneel of ecologisch. Bekleed met een eigen ontwerp printfolie of door de kleinkinderen beschilderd. Je kunt een kist tegenwoordig namelijk zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Maar ook de prijzen variëren enorm.

Uiteraard adviseren wij u graag over de verschillende mogelijkheden, maar bevelen u ook met liefde een mooie en betaalbare kist van licht populierenhout aan.

En is toevallig iemand in de familie handig met hout en wil hij/zij graag zelf een kist maken? Ook dat kan. Vraag ons naar de specificaties waaraan een zelfgemaakte grafkist moet voldoen.

5. Gebruik eigen vervoer op de dag van de uitvaart

Vroeger was het gebruikelijk dat een overledene op de dag van de uitvaart in processie naar de kerk werd gebracht. Hiervoor werd vaak gebruik gemaakt van een klassieke zwarte of zilvergrijze rouwauto, met daarachter de familie in één of meerdere volgauto’s in dezelfde stijl. Maar wist u dat een taxi vaak nog voordeliger is?

En wat als de overledene een fervente fietser was? Zou het dan niet veel passender zijn om hem of haar per bakfiets naar het crematorium of de begraafplaats te begeleiden?

Wat veel mensen niet weten is dat het wettelijk toegestaan is om uw dierbare -uiteraard in een geschikt vervoersmiddel- zelf weg te brengen. Soms heeft een familie bijvoorbeeld een bestelbus die ze hiervoor kunnen gebruiken, maar ook onze Chrysler is uitermate geschikt om de overledene in over te brengen naar een andere locatie. En hoe persoonlijk is het om zelf je dierbare naar het crematorium of de begraafplaats te brengen?

6. Draag of begeleid uw dierbare tijdens de uitvaart samen

Tijdens de uitvaart wordt de overledene op een aantal plaatsen gedragen of op een rijdende baar begeleid: meestal in de aula of kerk, en op een begraafplaats naar de laatste rustplaats en bij het laten dalen van de kist in het graf. Hiervoor kun je gebruik maken van professionele dragers die dit heel plechtig en indrukwekkend kunnen verzorgen, zelfs op hun schouders, maar u kunt er ook voor kiezen om als familie zelf te dragen of te begeleiden op een rijdende baar. Ook daarmee bespaart u uiteraard op de kosten van de uitvaart.

Tom van Dijk Uitvaarten | natuurbegraven

7. Kies voor een opbaring en rouwbezoek thuis

Wanneer u kiest voor een opbaring thuis, bepaalt u zelf wie er wanneer langs kan / kunnen komen om afscheid te nemen. U heeft dan ook geen gastheer of -vrouw van het uitvaartcentrum nodig. Bovendien kunt u zelf de boodschappen doen als u de bezoekers iets te eten of drinken wilt aanbieden. Ook daarmee houdt u de kosten van de uitvaart in eigen hand.

Gratis en vrijblijvend een transparant kostenoverzicht

Uiteraard is er nog veel meer mogelijk om een uitvaart voordeliger te maken. De belangrijkste tip echter om te bezuinigen op uw uitvaartkosten is misschien nog wel, om uw wensen (tijdig) met uw uitvaartverzorger te bespreken. Wij weten namelijk vanuit de praktijk als geen ander wat de mogelijkheden (én onmogelijkheden) zijn en de kosten daarvan.

Dus, vraag nu gratis en vrijblijvend een offerte aan. Klik hier.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen aan ons? Of wilt u graag een afspraak maken voor een persoonlijk uitvaartwensengesprek? Bel ons gerust: (076) 55 55 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter