Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Bel bij vragen of overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Tilburg : 
Breda : 
Oosterhout :

Overlijden in het buitenland

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Overlijden in het buitenland

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

5-sterren

reviews op Google

10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

5-sterren reviews op Google

“Wat moet ik doen bij een overlijden in het buitenland?”

Als een naaste overlijdt terwijl u samen op vakantie bent, is dat verschrikkelijk. Bovendien komt er ook nog ineens veel op u af. Bij een overlijden in het buitenland komt namelijk een hoop kijken. U krijgt te maken met de lokale autoriteiten en met regels waar u niet bekend mee bent. Ook moet u ter plaatse de juiste documenten krijgen en zorgen voor repatriëring van de overledene. Wat ook kan is dat een familielid of goede vriend die alleen in het buitenland verblijft overlijdt. Ook dan is er veel te regelen. Bij een overlijden in het buitenland komt meer kijken dan wanneer u en uw naaste zich in Nederland bevinden. Behalve de crematie of begrafenis dient ook de repatriëring van de overledene geregeld te worden. Waar moet u verder  nog allemaal aan denken? En hoe zorgt u dat uw naaste in Nederland begraven of gecremeerd kan worden? Weet dat u ons dag en nacht kunt bellen op: 013-8888 444, ook bij een overlijden in het buitenland.
Lavender meadow and sea sunset nature landscape.
Gold sunrise in the mountains

Overlijden in het buitenland, en dan?

Als u met iemand op reis bent en deze persoon komt te overlijden, dan moet u in ieder geval een arts waarschuwen in het land waar u bent. Deze arts zal een verklaring van overlijden afgeven. Daarnaast adviseren we u om contact op te nemen met de politie. Als u of de overledene een reisverzekering heeft, dan neemt u contact op met de verzekeringsmaatschappij. Zij helpen u bij belangrijke zaken, zoals de afhandeling van alle formaliteiten.

Daarna neemt u contact op met een uitvaartonderneming, bijvoorbeeld met ons. Wij helpen u namelijk bij de repatriëring van de overledene, oftewel het terugbrengen van uw dierbare vanuit het buitenland naar Nederland. Ook informeren we de uitvaartverzekeraar als er een uitvaartverzekering is.

Daarnaast informeert u de reisorganisatie. Deze heeft vaak een contactpersoon ter plaatse, die u bij kan staan en op de hoogte is van de procedure bij een overlijden in het buitenland. Bovendien informeert u natuurlijk de familie en vrienden van de overledene over het overlijden. Hiervoor kunt u eventueel hulp inroepen van andere naasten. Als u één persoon informeert, kan deze de andere familie en vrienden informeren.

“Hoe werkt de repatriëring van de overledene uit het buitenland?”

Als uw familielid in het buitenland is overleden maar in Nederland begraven of gecremeerd wil worden, dan moet de overledene hier naartoe vervoerd worden. Vaak vergoedt de reisverzekering de kosten van het vervoer, maar voor de zekerheid kunt u dit van tevoren bij de verzekeringsmaatschappij navragen.

Ook zal de verzekering een lokale begrafenisondernemer in de hand nemen om het lichaam van de overledene gereed te maken voor vervoer.

Als er geen reisverzekering of uitvaartverzekering is, dan zullen de nabestaanden de kosten van de repatriëring na het overlijden zelf moeten betalen. Als u deze kosten voor het overbrengen van de overledene vanuit het buitenland niet kunt betalen, dan wordt de overledene in het buitenland gecremeerd of begraven. De kosten voor een uitvaart in het buitenland kunnen erg verschillen, daarom doet u er in dat geval goed aan om met verschillende uitvaartondernemingen contact op te nemen.

Wat verder te doen bij een overlijden in het buitenland?

Naast de aangifte van het overlijden bij de lokale autoriteiten moeten ook de Nederlandse autoriteiten op de hoogte worden gesteld. Dat doet u door bij de gemeente waar de overledene woont aangifte van het overlijden te doen. Daarvoor moet u de overlijdensakte uit het buitenland kunnen laten zien. Het is daarom belangrijk dat u direct na het overlijden een arts in het buiteland inschakelt, want die moet de overlijdensakte opmaken.

 

“Een familielid is alleen overleden in het buitenland. Wat nu?”

Als een familielid of andere naaste alleen in het buitenland is, terwijl hij of zij komt te overlijden, dan kunt u ook veel vanuit Nederland regelen. De eerste stap is om contact op te nemen met de reisverzekering van de overledene. Hiervoor heeft de reisverzekering meestal een speciale alarmcentrale. Ook kunt u contact opnemen met de reisorganisatie. Zij kunnen ter plaatse veel regelen, zoals de aangifte van het overlijden. Meestal neemt de reisverzekering de kosten van de repatriëring van de overledene op zich. Als de overledene geen reisverzekering had en zelfstandig op reis is gegaan, dan kunt u het beste contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie kan u in contact brengen met de ambassade ter plaatse en u bijstaan.

 

“Wat als het overleden familielid in het buitenland woont?”

Als uw familielid of naaste in het buitenland woonde, dan is het belangrijk om uit te zoeken wat de wensen van de overledene zijn. Wil uw naaste begraven worden in het land waar hij of zij woonde of wil de overledene in Nederland worden begraven of gecremeerd? Als er niets is vastgelegd, dan mag u als nabestaande deze beslissing zelf nemen.

Als de uitvaart in Nederland plaats moet vinden, dan neemt u contact op met ons. Wij zorgen voor de repatriëring na het overlijden van uw naaste en zullen u uiteraard informeren over de kosten van de repatriëring van het lichaam van uw naaste. Als er een uitvaartverzekering is, zullen deze kosten deels of volledig vergoed worden. Bij een begrafenis in het buitenland neemt u contact op met een lokale begrafenisondernemer. Deze kan u ook helpen om de juiste documenten te krijgen, zoals de overlijdensakte, maar zorgt voor de facturen om naar de uitvaartverzekering te sturen.

 

“Wat als mijn naaste in Nederland is overleden en in het buitenland begraven wil worden?”

Andersom kan het ook gebeuren, dat iemand in Nederland overlijdt, maar in het buitenland gecremeerd of begraven wil worden. Vaak willen mensen namelijk in hun vaderland begraven worden. In dat geval moet er repatriëring naar het buitenland plaatsvinden.

Eigenlijk werkt dit hetzelfde als wanneer iemand is overleden in het buitenland en naar Nederland toe moet. Als de overledene familie heeft in het land waar hij of zij begraven wil worden, dat neemt u het beste contact op met deze familieleden. Zij kunnen met een uitvaartondernemer ter plaatse het vervoer van de overledene naar het buitenland regelen. Als er een uitvaartverzekering is, dan zal deze de kosten van repatriëring van de overledene naar het buitenland meestal vergoeden.

Conclusie

Als een lid van de familie is overleden in het buitenland, dan is dat vaak een schokkende gebeurtenis. De overledene is in een vreemde omgeving en het is lastig de juiste wegen te vinden. Gelukkig kunt u als nabestaande terecht bij de reisverzekering, reisorganisatie en uitvaartverzekering voor hulp en voor vergoeding van de kosten, die bij een overlijden in het buitenland komen kijken. Tom van Dijk Uitvaarten staat u eveneens bij als uw dierbare is overleden in het buitenland. Behalve de repatriëring verzorgen en regelen we samen met u de uitvaart in Tilburg, Breda,  Oosterhout of omgeving. Heeft u nog vragen? Bel ons gerust: 013-8888 444.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
Onze werkwijze
Onze werkwijze 2
De uitvaart
Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart
Tom van Dijk
Tom van Dijk Uitvaarten_Tom van Dijk_Wie is Tom van Dijk