Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Nieuwe datum voor filmvertoning ‘Dokter Kees’ bij Ingenhousz Breda

De eerder op zondagmiddag 3 april j.l. geplande filmvertoning van ‘Dokter Kees’ is verplaatst naar dinsdagavond 13 september a.s. U bent van harte welkom!

Dementie is tegenwoordig volksziekte nummer 1. De feiten zijn dan ook erg confronterend. Momenteel leven er al 280.000 mensen met dementie in Nederland. Rond 2040 zijn dat er meer dan een half miljoen. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt namelijk dementie en onder vrouwen is dat zelfs 1 op de 3. Voor deze mensen is nog geen enkele behandeling of medicijn mogelijk. Voor vrouwen is dementie zelfs doodsoorzaak nummer één, nog ver boven andere ziektes als hartfalen en borstkanker.

Uit een onderzoek van Alzheimer Nederland*) blijkt dat veel mensen zich hier onvoldoende bewust van zijn. Maar ook dat de grootste angst van mensen is dat men bij dementie de eigen familie en vrienden niet meer zal herkennen. Maar liefst 40% van de ondervraagden geeft zelfs aan dat in geval van dementie het leven voor hem/haar geen zin meer heeft. De film ‘Dokter Kees’, die filmmaker Jesse van Venrooij onlangs maakte, illustreert echter hoe enorm complex het dilemma rondom euthanasie bij vergevorderde dementie is.

Lees hier meer over ‘Dokter Kees’ en bekijk de trailer.

Samen met Kees zoeken Willy’s vrouw Kitty en hun (pleeg-)kinderen naar wat het beste is voor Willy.

Een gevoelig onderwerp bespreekbaar maken

‘Dokter Kees’ is Jesse’s tweede documentaire over ethische dilemma’s van euthanasie in een lastige situatie. In 2018 kwam ‘‘T Is Goed Zo’ uit, een film over Eelco de Gooijer die op 23 november 2016 euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden. De arts die de euthanasie bij Eelco uitvoerde was Kees. Een aantal maanden na de dood van Eelco benaderde Kees Jesse met het dilemma waar hij mee te maken had binnen zijn beroepsgroep: euthanasie bij wilsonbekwame patiënten.

Filmmaker Jesse van Venrooij (rechts) over zijn film: “Ik hoop dat ‘Dokter Kees’ nuance en mogelijkheid tot gesprek brengt over dit gevoelige onderwerp.”

Kees wilde graag een genuanceerd beeld laten zien van de complexiteit van dit dilemma. Tegelijkertijd had Jesse een persoonlijke motivatie voor het maken van de film. Jesse was namelijk 14 jaar toen zijn opa met vergevorderde dementie na een lange lijdensweg stierf. Euthanasie was toen nog niet mogelijk en werd dus ook niet besproken. Met ‘Dokter Kees’ wil Jesse dit gevoelige onderwerp alsnog bespreekbaar maken. Wij van Tom van Dijk Uitvaarten sluiten ons graag bij die doelstelling aan en organiseren daarom deze éénmalige filmvertoning op dinsdagavond 13 september a.s. bij Ingenhousz in Breda.

Een indrukwekkende film die relevant is voor iedereen

De film ‘Dokter Kees’ illustreert dat dementie niet alleen veel impact heeft op de patiënt, maar ook op de omgeving: de mantelzorger, de familie en uiteindelijk de hele maatschappij. Want dementie gaat niet over ‘een ander’. De kans is namelijk groot is dat je er ook zelf, direct of indirect, ooit mee te maken krijgt.

Daarom bieden wij iedereen met interesse in het onderwerp de mogelijkheid om de film ‘Dokter Kees’ gratis samen te bekijken, in de prachtige kapel van het Ingenhousz in Breda. Vanaf 19:30 uur wordt u hartelijk welkom geheten met een gratis kop koffie/thee. Om 20:00 uur start het programma met de filmvertoning. Aansluitend hebben we een nagesprek met Kees, met Willy’s vrouw Kitty en met de maker van de film, Jesse van Venrooij, tot uiterlijk 22:00 uur.

Klik hieronder voor meer informatie over de filmvertoning, voor de trailer van ‘Dokter Kees’ of om direct plaatsen te reserveren.

Wij hopen van harte u persoonlijk te mogen ontvangen bij Ingenhousz in Breda.
Dus, graag tot dan!

Hartelijke groet,


Tom van Dijk
Rob van Tilburg

(*) bron: Alzheimer-nederland.nl)

>> Klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter