Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

De 5 meestgestelde vragen over resomeren

In ons land zijn in principe drie opties na een overlijden: begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap. ‘In principe’ omdat ook een combinatie, als eerst cremeren en daarna begraven, mogelijk is. Een vierde optie zit er echter binnen afzienbare tijd aan te komen, te weten: resomeren.

In dit nieuwsbericht zetten wij voor u de 5 meestgestelde vragen over resomeren op een rij en proberen wij deze zo helder mogelijk te beantwoorden.

1. Wat is resomeren?

Resomeren is een milieuvriendelijker alternatief voor begraven en cremeren. Een chemisch proces (ook wel alkalische hydrolyse genoemd) waarbij het lichaam van een overledene gedurende drie tot vier uur in een resomeermachine of resomator oplost in een vloeistof, meestal kaliumhydroxide vermengd met heet water.

Het woord ‘resomeren’ is overigens afkomstig van het Griekse ‘resoma’, dat ‘hergeboorte van het lichaam’ betekent.

Resomeren zal een milieuvriendelijk alternatief zijn voor het huidige begraven en cremeren.

2. Hoe gaat resomeren in zijn werk?

Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene in een speciale wollen kist of een doek van afbreekbaar materiaal gelegd, die past in een normale uitvaartkist. Na de uitvaart legt men het lichaam, in die wollen kist of het doek, in een afgesloten stalen drukvat. Middels sensoren wordt eerst bepaald hoeveel vloeibare stof (kaliumhydroxide) en water er nodig is en deze vervolgens ingebracht in het vat. Een pomp zorgt er daarbij voor dat de stoffen goed gemengd worden. De temperatuur tijdens het resomeren bedraagt circa 180 graden Celsius.

Na ongeveer drie tot vier uur is het lichaam ontbonden en de botten zo broos dat deze vermaald kunnen worden tot poeder. Net als met de as na een crematie kunnen de nabestaanden dit poeder vervolgens bewaren in een urn of uitstrooien.

De vloeistof die overblijft na het resomeren wordt tenslotte via de normale waterzuiveringsinstallaties verwerkt.

3. Hoe milieuvriendelijk is resomeren?

Volgens onderzoek van TNO is resomeren zeker milieuvriendelijker dan begraven en cremeren, omdat er geen sprake is van directe uitstoot van broeikasgassen (CO2), enkel indirecte uitstoot welke zo’n zeven keer lager is dan bij cremeren. Ook komt er geen fijnstof vrij en is er minder water en ruimte benodigd. Bovendien kan de normale uitvaartkist, omdat deze niet meegaat in de resomator, worden hergebruikt, wat weer zowel in kosten als grondstoffenverbruik scheelt.

Hoe milieuvriendelijk resomeren uiteindelijk zal zijn, hangt af van de regels en richtlijnen die de overheid gaat opleggen en van de mogelijkheden om de chemische vloeistof duurzaam te produceren.

Uit een onderzoek van TNO (aug. 2011) blijkt dat resomeren in vergelijking tot begraven of cremeren een significante milieubesparing oplevert.

4. Wat zijn de kosten van resomeren?

De prijs van resomeren zal voor een groot deel afhangen van de eisen en regelgeving die de overheid onder andere qua milieu eisen stelt. De verwachting is echter dat resomeren ongeveer even duur wordt als cremeren en daarmee goedkoper dan begraven. De uitvaartkosten bij resomeren zullen gemiddeld dus ook tussen de €4.000 en €8.000 uitkomen. Uiteraard is dit afhankelijk van de wensen ten aanzien van de uitvaart zelf.

5. Is resomeren al toegestaan in Nederland?

Nee, resomeren is in Nederland nog niet toegestaan. Het kabinet is wel van plan om de Wet op lijkbezorging op korte termijn aan te passen, waardoor resomeren in de nabije toekomst mogelijk wordt.

In sommige delen van Amerika en Canada is resomeren van mensen al toegestaan en ook reeds toegepast in enkele pilots. In andere delen van de wereld wordt de techniek wel al ingezet voor dieren.

Bekijk ook onderstaand filmpje van NOS op 3:

Resomeren: zo werkt vloeibaar begraven (bron: NOS op 3)

Overige geraadpleegde bronnen:
NOS.nl
Uitvaart.nl
Uitvaartverzekering.nl
Uitvaartverzekeringwijzer.net

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsartikel nog vragen aan ons?
Bel ons gerust: (076) 55 55 444. Of mail: info@tomvandijkuitvaarten.nl.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Deel het op Facebook
Deel het op Twitter
Deel het op Linkdin
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter