Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Crematie regelen

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

Crematie regelen

Wilt u
direct
contact?

Gratis
offerte
aanvragen?

10

jaar ervaring

1 adres

voor uitvaartverzorging én ritueelbegeleiding

2

vertrouwde gezichten

5-sterren

reviews op Google

10 jaar ervaring

1 adres voor uitvaartverzorging én
ritueelbegeleiding

2 vertrouwde gezichten

5-sterren reviews op Google

“Waar moet ik aan denken als ik een crematie ga regelen?”

Als uw naaste overleden is en gecremeerd wil worden, dan kunt u als nabestaande de crematie regelen. Maar waar moet u dan allemaal aan denken?

Als uw naaste is overleden, dan wil u graag zorgen voor een passend afscheid. Maar een crematieregelen doet u niet elke dag, dus is het moeilijk om aan alles te denken. Een begrafenisondernemer helpt u bij het regelen van de crematie. Hij of zij neemt u stap voor stap mee in de organisatie van de uitvaart en crematie, zodat er niets wordt vergeten en de crematie zo wordt ingevuld als de overledene gewild zou hebben. 

Tom van Dijk Uitvaarten | Dierbare herinnering
Tom van Dijk Uitvaarten | live uitvaartmuziek Yvon

“Wat moet er direct na het overlijden geregeld worden?”

Als uw naaste is overleden, dan belt u eerst de huisarts. Hij of zij komt dan langs en geeft een verklaring van overlijden af. Als uw naaste in het ziekenhuis is overleden, zal de behandelend arts de verklaring afgeven.

Met deze verklaring kunt u later bij de gemeente een akte van overlijden op laten maken. De uitvaartverzorger kan dit overigens ook voor u doen.

 

De crematie regelen

Vervolgens neemt u contact op met een uitvaartonderneming. Zij kunnen u helpen bij het regelen van de uitvaart.

Allereerst worden de wensen van de overledene en de nabestaanden besproken. Wilde de overledene een crematie in besloten kring of een crematie zonder plechtigheid? Of wilde de overledene juist een crematie waarbij iedereen welkom is om afscheid te nemen en wilt u bijvoorbeeld afsluiten met een lunch voor alle aanwezigen?

Verder kiest u wanneer de uitvaart plaats moet vinden. In principe kan een crematie op elke dag van de week plaatsvinden. Een crematie op zondag is dus ook mogelijk. Houdt u er dan echter wel rekening mee dat dit, net als een crematie op zaterdag, duurder kan zijn dan een crematie op een andere dag, bijvoorbeeld een crematie op maandag.

Daarnaast bespreekt u hoe de uitvaart bij de crematie eruit moet zien. U maakt een keuze uit uitvaartkisten voor de crematie en kiest de kleding die de overledene in de kist zal dragen. Wie wil spreken tijdens de uitvaartdienst en welke muziek wilt u laten horen?  Ook kiest u of er een aparte condoleance plaatsvindt of dat de bezoekers u alleen schriftelijk voorafgaand aan de uitvaart kunnen condoleren.

Andere beslissingen over de crematie

Soms is het de wens van de overledene of de nabestaanden om in stilte te cremeren. Maar wat betekent een crematie in stilte?

Dat houdt in dat er niemand aanwezig is bij de crematie en het lichaam van de overledene zonder plechtigheid vooraf wordt gecremeerd. Soms mogen er bij een stille crematie wel een paar naaste familieleden aanwezig zijn, maar is er geen plechtigheid en zijn er geen sprekers. Het komt eigenlijk neer op cremeren zonder uitvaart.

Het is dus niet hetzelfde als een besloten crematie, waarbij de crematie plaatsvindt in een kleine kring van nabestaanden. Als er weinig gasten worden verwacht, is een eenvoudige crematie een goede keuze. U kunt de uitvaart bij de crematie dan in een kleine zaal houden en een beperkt aantal sprekers aan het woord laten. Zo krijgt iedereen toch de kans om afscheid te nemen. 

“Wat moet ik na de crematie regelen?”

Wanneer de crematie heeft plaatsgevonden, kan de uitvaartverzorger u nog helpen bij het maken van de laatste keuzes.

Allereerst beslist u wat er met de as van de overledene moet gebeuren na de crematie. Moet de as uitgestrooid worden op een plek die dierbaar was voor de overledene? Of wilt u de as uitstrooien op de plek waar de as van de voormalige partner van de overledene ook is uitgestrooid? Zo is een echtpaar namelijk ook na het overlijden weer bij elkaar.

Wilt u de as of een deel daarvan bewaren, bijvoorbeeld om te verwerken in een sieraad? Of wil u de as bijzetten in een urnenmuur of urnentuin? Hiervoor kunt u na de crematie uit urnen kiezen, die goed bij de overledene passen. Er zijn veel verschillende soorten urnen in alle vormen en maten, zodat u zeker een urn zal vinden die aan uw wensen en die van de overledene voldoen. 

Voor alle praktische en administratieve zaken die na de uitvaart geregeld moeten worden (denk aan de erfenis, woning, belastingen, inkomsten en het opzeggen en overnemen van abonnementen en contracten, etc.), bieden wij u vrijblijvend handige ondersteuning middels het NabestaandenLoket. U krijgt hiervoor een persoonlijk account en kunt gebruik maken van een chatfunctie en telefonische klantenservice zodat de juiste zaken op het juiste moment geregeld worden.

Wat families over ons zeggen

Meer weten?
Bel 24 uur
per dag

Offerte
aanvragen?

Gratis
uitvaartwensen-
gids

Lees ervaringen
van anderen

Tom van Dijk Uitvaarten
Onze werkwijze
Onze werkwijze 2
De uitvaart
Tom van Dijk UItvaarten_De uitvaart
Tom van Dijk
Tom van Dijk Uitvaarten_Tom van Dijk_Wie is Tom van Dijk