Corona en de uitvaart – Wat kan wel en wat niet? | Tom van Dijk Uitvaarten

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Corona en de uitvaart – Wat kan wel en wat niet?

Update: 9-7-2021

Op zaterdag 26 juni is stap 4 uit het openingsplan van het kabinet van kracht gegaan. Hierdoor geldt er geen maximum aantal bezoekers meer voor uitvaarten en hoeven de genodigden geen vaste zitplaats te hebben (zij mogen dus ook staan). Wel moeten bezoekers van een uitvaart 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en gelden uiteraard nog steeds de bekende basisregels: was vaak je handen, hoest en nies in je elleboog, blijf thuis bij klachten en laat je direct testen.

Op deze pagina zetten wij de meestgestelde vragen en antwoorden voor u op een rij.

“Hoeveel mensen kunnen de uitvaart bijwonen?”

Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers van een uitvaart en/of condoleance. Wel is het belangrijk dat alle aanwezigen 1,5 meter afstand kunnen houden van andere bezoekers. Het aantal mensen dat dus daadwerkelijk bij de uitvaart en/of condoleance aanwezig mag zijn, is afhankelijk van de grootte van de uitvaartlocatie die u kiest. Wij reiken u uiteraard graag de verschillende opties aan en adviseren u desgewenst bij het maken van uw keuze.

Ook de verplichte registratie, gezondheidscheck en een vaste zitplaats zijn als onderdeel van de versoepelingen voor een uitvaart vervallen. Om de 1,5 meter afstand goed te kunnen handhaven, wordt een vaste zitplaats echter wel geadviseerd. En houdt u de condoleance na afloop op een andere locatie dan de uitvaart zelf, dan gelden daarbij de regels voor de horeca, dus wél een verplichte registratie, gezondheidscheck en een vaste zitplaats.

“Is het mogelijk om na de uitvaartdienst een condoleance te houden met een hapje en drankje?”

Ja, dat kan zeker. Zowel bij alle crematoria en uitvaartcentra als alle andere locaties waar een uitvaartplechtigheid en/of condoleance plaatsvindt geldt dat u bezoekers niet langer een vaste zitplaats hoeft te bieden, al wordt dit om de 1,5 meter afstand goed te kunnen handhaven, wel geadviseerd.
Belangrijk om u te realiseren is, dat wanneer u de condoleance na afloop op een andere locatie dan de uitvaart zelf wilt houden, hiervoor de regels van de horeca gelden. Dit betekent dat alle bezoekers zich daar wel verplicht dienen te registreren, er een gezondheidscheck moet plaatsvinden en alle aanwezigen een vaste zitplaats dienen te hebben. Verder geldt nog steeds dat wij alle aanwezigen verzoeken om vanwege de hygiënevoorschriften geen handen te schudden bij het condoleren.

“Moeten alle aanwezigen tijdens de uitvaart nog een mondkapje dragen?”

Nee, de mondkapjesplicht is grotendeels vervallen en geldt enkel nog op plaatsen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd, zoals in het personenvervoer, in het OV, op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations, op luchthavens, in vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs. Bij uitvaarten en condoleances hoeft u dus geen mondkapje meer te dragen. Uiteraard mag dat wel als dit u een veiliger gevoel geeft.

Komt de uitvaartverzorger aan huis om de uitvaart te regelen?”

Ja, wij komen gewoon bij u thuis om een uitvaart met u te regelen of de uitvaartplechtigheid voor te bespreken. Daarbij zullen wij geen handen schudden en is het belangrijk dat de uitvaartverzorger of ritueelbegeleider voldoende afstand kan houden. Er is dus ruimte voor een beperkt aantal mensen aan tafel, waarvan niemand klachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts) heeft.
Geeft u er zelf de voorkeur aan om het gesprek via telefoon of beeldbellen te hebben, is dat uiteraard altijd mogelijk.
Als uw dierbare aan het coronavirus is overleden en/of één van de gezins- of familieleden is besmet met COVID-19, zullen we telefonisch met u de mogelijkheden voor het regelgesprek overleggen.

“Wat gebeurt er als mijn overleden dierbare corona had?”

Het melden van het overlijden doet u zoals u dat anders ook gedaan zou hebben, door ons te bellen op 076 – 55 55 444 (dag en nacht bereikbaar). Het blijft daarbij belangrijk dat u aangeeft dat uw dierbare (mogelijk) besmet is met het coronavirus. Hierop zullen wij namelijk een strikt hygiëneprotocol hanteren ter bescherming van de gezondheid van de andere nabestaanden, uw gasten en onze medewerkers en u daarover stap voor stap informeren. Verder is onze dienstverlening ongewijzigd.

“Gelden er beperkingen voor het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum?”

Nee, beide opties zijn gewoon toegestaan. Uw dierbare kan dus thuis blijven of naar een uitvaartcentrum gebracht worden. Daarbij mag de kist zowel open als gesloten zijn. Nadat de overledene is verzorgd, gelden er ook geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Daarbij wordt uiteraard, net als anders, goede handhygiëne geadviseerd.

Tenslotte

Gelukkig zijn de meeste maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus niet meer nodig. Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen volgen en zullen we deze pagina hierop aanpassen wanneer nodig. Voorop staat dat wij -ongeacht de omstandigheden- er alles aan zullen doen om voor u en naasten een warm en waardevol afscheid te organiseren. Daarbij staan wij zoals altijd dag en nacht voor u klaar.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Share on facebook
Deel het op Facebook
Share on twitter
Deel het op Twitter
Share on linkedin
Deel het op Linkdin
Share on email
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter