Corona en de uitvaart – Wat kan wel en wat niet? | Tom van Dijk Uitvaarten

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Corona en de uitvaart – Wat kan wel en wat niet?

Update: 18-12-2021

Voor uitvaarten geldt sinds zondag 19 december een maximum aantal bezoekers van 100 personen die bovendien 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht. Wel dient bezoekers een vaste zitplaats geboden te worden en worden zij geacht een mondkapje te dragen bij verplaatsing (dus niet wanneer men zit). Verder is het, ook na de invoering van de algehele lockdown, nog steeds toegestaan om uitvaarten (inclusief condoleances) zowel overdag als ‘s avonds te laten plaatsvinden.

Volg ook tijdens een uitvaart de basisregels die gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, ongeacht of u wel of niet gevaccineerd bent:

  1. Was vaak en goed uw handen, hoest en nies in uw elleboog en schud geen handen bij het condoleren;
  2. Houd 1,5 meter afstand; ook van familie of vrienden, tenzij u samen een huishouden vormt;
  3. Blijf thuis bij klachten en laat u zo snel mogelijk testen of doe een zelftest; ook als u gevaccineerd bent en al een boosterprik heeft gehad;
  4. Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Op deze pagina zetten wij de meestgestelde vragen en antwoorden over uitvaarten en corona voor u op een rij.

“Hoeveel mensen kunnen de uitvaart bijwonen?”

Bij een uitvaart zijn momenteel maximaal 100 personen toegestaan. Bovendien dienen bezoekers zowel bij de uitvaartplechtigheid als de condoleance na afloop 1,5 meter afstand te kunnen houden en een vaste zitplaats te worden geboden. Dit geldt zowel voor uitvaarten bij een crematorium, in een uitvaartcentrum of op een andere locatie. Wij reiken u uiteraard graag de verschillende opties aan en adviseren u desgewenst bij het maken van uw keuze.

“Is het mogelijk om na de uitvaartdienst een condoleance te houden met een hapje en drankje?”

Ja, dat kan zeker. Belangrijk wel om u te realiseren is, dat dit enkel mogelijk is wanneer u de uitvaart en de condoleance na afloop op dezelfde locatie houdt. Uiteraard worden alle aanwezigen verzocht wordt om zoveel mogelijk de basisregels ter bestrijding van het coronavirus in acht te houden en vanwege de hygiënevoorschriften geen handen te schudden bij het condoleren.

“Moeten alle aanwezigen tijdens de uitvaart nog een mondkapje dragen?”

Ook voor een uitvaart geldt inderdaad de mondkapjesplicht weer. U wordt verzocht een mondkapje te dragen zolang u staat of zich verplaatst door de ruimte. Heeft u eenmaal een zitplaats, mag u het mondkapje af doen (uiteraard hoeft dat niet, als dit u een veiliger gevoel geeft).

Komt de uitvaartverzorger aan huis om de uitvaart te regelen?”

Niet alle uitvaartonderneming doen dit, maar wij komen indien gewenst wel gewoon bij u thuis om een uitvaart met u te regelen of de uitvaartplechtigheid voor te bespreken. Daarbij zullen wij geen handen schudden en is het belangrijk dat de uitvaartverzorger of ritueelbegeleider voldoende afstand kan houden. Er is dus ruimte voor een beperkt aantal mensen aan tafel, waarvan niemand klachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts) heeft.
Geeft u er zelf de voorkeur aan om het gesprek via telefoon of beeldbellen te hebben, is dat uiteraard altijd mogelijk.
Als uw dierbare aan het coronavirus is overleden en/of één van de gezins- of familieleden is besmet met COVID-19, zullen we telefonisch met u de mogelijkheden voor het regelgesprek overleggen.

“Wat gebeurt er als mijn overleden dierbare corona had?”

Het melden van het overlijden doet u zoals u dat anders ook gedaan zou hebben, door ons te bellen op 076 – 55 55 444 (dag en nacht bereikbaar). Het blijft daarbij belangrijk dat u aangeeft dat uw dierbare (mogelijk) besmet is met het coronavirus. Hierop zullen wij namelijk een strikt hygiëneprotocol hanteren ter bescherming van de gezondheid van de andere nabestaanden, uw gasten en onze medewerkers en u daarover stap voor stap informeren. Verder is onze dienstverlening ongewijzigd.

“Gelden er beperkingen voor het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum?”

Nee, beide opties zijn gewoon toegestaan. Uw dierbare kan dus thuis blijven of naar een uitvaartcentrum gebracht worden. Daarbij mag de kist zowel open als gesloten zijn. Nadat de overledene is verzorgd, gelden er ook geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Daarbij wordt uiteraard, net als anders, goede handhygiëne geadviseerd.

Zijn er beperkingen voor mensen die uit het buitenland komen om een uitvaart te bezoeken?

Voor reizigers uit gebieden met een zeer hoog risico geldt normaliter een quarantaineplicht, maar niet als u reist vanwege een uitvaart. Mogelijk heeft u wel bepaalde documenten nodig. Hierover leest u meer op de website van de Rijksoverheid.

Tenslotte

Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen volgen en zullen we deze pagina hierop aanpassen wanneer nodig. Voorop staat dat wij -ongeacht de omstandigheden- er alles aan zullen doen om voor u en naasten een warm en waardevol afscheid te organiseren. Daarbij staan wij zoals altijd dag en nacht voor u klaar.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Share on facebook
Deel het op Facebook
Share on twitter
Deel het op Twitter
Share on linkedin
Deel het op Linkdin
Share on email
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter