Corona en de uitvaart – Wat kan wel en wat niet? | Tom van Dijk Uitvaarten

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Bel bij overlijden

(dag en nacht bereikbaar)

Breda:
Oosterhout:
Waalwijk:

Corona en de uitvaart – Wat kan wel en wat niet?

Update: 5-6-2021

De maatregelen die het kabinet en het RIVM hanteren om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, raken ook het afscheid nemen van een dierbare en de uitvaart. Op deze pagina zetten wij voor u de belangrijkste maatregelen en gevolgen op een rij.

“Hoeveel mensen kunnen de uitvaart bijwonen?”

Voor uitvaarten is een gelukkig uitzondering gemaakt op de regels ten aanzien van de maximale groepsgrootte voor een samenkomst. Sinds woensdag 28 april mogen maximaal 100 personen een begrafenis of crematieplechtigheid bijwonen. Medewerkers van de uitvaartonderneming, de begraafplaats of het crematorium en een eventuele voorganger tellen daarbij niet mee. Wel dienen alle aanwezigen uiteraard de bekende 1,5 meter afstand van elkaar te (kunnen) houden én een vaste zitplaats te hebben. Het aantal mensen dat dus daadwerkelijk bij de uitvaart aanwezig mag zijn, is afhankelijk van de uitvaartlocatie die u kiest. Wij adviseren u uiteraard graag bij uw keuze.

Tom van Dijk Uitvaarten Corona Livestream

Voor familieleden, vrienden en kennissen die de uitvaart niet bij kunnen wonen, bespreken we graag met u de mogelijkheden voor hen om op afstand mee te kunnen kijken via een livestream.

“Is het mogelijk om na de uitvaartdienst nog een condoleance te houden met een hapje en drankje?”

Ja, alle crematoria, uitvaartcentra en andere locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt, zijn uitgezonderd van de sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. Dus, wanneer een condoleance op dezelfde locatie gehouden wordt als de uitvaartdienst, is dat toegestaan. Wel geldt ook hierbij dat alle aanwezigen geacht worden aan een tafel te zitten en onderling 1,5 meter afstand houden. Verder is het verplicht voor alle genodigden om een mondkapje te dragen wanneer men door de ruimte loopt. Op de zitplaats mag het mondkapje dus weer af. En uiteraard verzoeken wij alle aanwezigen om vanwege de hygiënevoorschriften geen handen te schudden bij het condoleren.

Om teveel verplaatsingen te voorkomen, dient de uitvaartplechtigheid en condoleance op één locatie plaats te vinden. Wilt u toch na de uitvaartdienst op een andere locatie met uw genodigden samenkomen, kan dat wel, maar geldt daarvoor sinds 5 juni j.l. de maximale groepsgrootte van 50 personen. Verder gelden uiteraard dezelfde voorwaarden als hiervoor genoemd ten aanzien van het aan tafels zitten, afstand houden, dragen van een mondkapje en hygiënevoorschriften.

“Moeten alle aanwezigen tijdens de uitvaart een mondkapje dragen?”

Het is inderdaad voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht om in een crematorium of uitvaartcentrum een mondkapje te dragen wanneer u staat of door een ruimte loopt. Zodra u zit, mag het mondkapje echter af. Dit geldt dus ook tijdens de uitvaartdienst en eventuele condoleance na afloop. Uiteraard mag degene die een toespraak geeft hiervoor tijdelijk het mondkapje af doen.

“Wat gebeurt er als mijn overleden dierbare corona had?”

Het melden van het overlijden doet u zoals u dat anders ook gedaan zou hebben, door ons te bellen op 076 – 55 55 444 (dag en nacht bereikbaar). Het is daarbij belangrijk dat u aangeeft dat uw dierbare (mogelijk) besmet is met het coronavirus. Hierop zullen wij namelijk een strikt hygiëneprotocol hanteren ter bescherming van de gezondheid van de andere nabestaanden, uw gasten en onze medewerkers en u daarover stap voor stap informeren. Verder is onze dienstverlening ongewijzigd.

Komt de uitvaartverzorger aan huis om de uitvaart te regelen?”

Ja, wij komen ook nu graag gewoon bij u thuis om een uitvaart met u te regelen of de uitvaartplechtigheid voor te bespreken. Daarbij zullen wij geen handen schudden en is het belangrijk dat de uitvaartverzorger of ritueelbegeleider voldoende afstand kan houden. Er is dus ruimte voor een beperkt aantal mensen aan tafel, waarvan niemand klachten  (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts) heeft.
Geeft u er zelf de voorkeur aan om het gesprek via telefoon of beeldbellen te hebben, is dat uiteraard altijd mogelijk.
Als uw dierbare aan het coronavirus is overleden en/of één van de gezins- of familieleden is besmet met COVID-19, zullen we telefonisch met u de mogelijkheden voor het regelgesprek overleggen.

“Gelden er beperkingen voor het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum?”

Nee, beide opties zijn gewoon toegestaan. Uw dierbare kan dus thuis blijven of naar een uitvaartcentrum gebracht worden. Daarbij mag de kist zowel open als gesloten zijn. Nadat de overledene is verzorgd, gelden er ook geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Daarbij wordt uiteraard, net als anders, goede handhygiëne geadviseerd.

Tenslotte

Ondanks de noodzakelijke maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus zullen wij er alles aan doen om voor u en naasten een warm en waardevol afscheid te organiseren door te focussen op wat wél mogelijk is. Daarbij staan wij zoals altijd dag en nacht voor u klaar.

>> Of klik hier en keer terug naar het nieuwsoverzicht.

Vind je dit een goed artikel?

Share on facebook
Deel het op Facebook
Share on twitter
Deel het op Twitter
Share on linkedin
Deel het op Linkdin
Share on email
Deel het met E-mail
Laat een bericht achter